„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.8 °C
apmācies

Atjauno Lūznavas muižas jūgendstila pianīnu

Lūznavas muižas īpašumā nonācis kultūrvēsturisks mūzikas instruments – 1901. gadā Jozefa Tresselta klavieru fabrikā Rīgā jūgendstilā veidots pianīns, informē Lūznavas muižas kultūras projektu vadītāja Inga Žirgule. Līdz ar 2019. gadu noslēdzās arī Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītā projekta “Jozefa Tresselta jūgendstila pianīna restaurācija” pirmā kārta – vēsturiskā pianīna restaurācijas darbi Jāņa Kalniņa darbnīcā Ugālē.

Jau 2016. gada aprīlī muižas Sarkanajā zālē tika ieskandināts 20. gadsimta sākumā Karla Šrēdera mūzikas instrumentu fabrikā Sanktpēterburgā tapušais un Jāņa Kalniņa Ugāles ērģeļbūves darbnīcā restraurētais flīģelis, kas nu atrodas Lūznavas muižā. Laika gaitā muižā radusies vēlme organizēt muzikālus notikumus arī citās muižas telpās, uz kurieni flīģeli nav iespējams pārvietot, tādēļ meklēts mazāka izmēra instruments, kurš būtu iederīgs Lūznavas muižas arhitektūras stilā, kas ir jūgendstils.

Tā 2019. gadā muižas īpašumā nonācis 1901. gadā Jozefa Tresselta klavieru fabrikā Rīgā jūgendstilā veidotais pianīns. Šis mūzikas instruments  ir unikāls arī ar to, ka instruments ticis radīts Rīgas 700 gadu jubilejas Rūpniecības un amatniecības izstādei. Šobrīd ir zināmi tikai divi šī dizaina pianīni, Konstruktīvi pianīns ir labi saglabājies, kā liels defekts pieminams plīsušais ķeta rāmis. Diemžēl zudumā gājuši svečturi un daži citi dekoratīvie misiņa lējumi.

  1. gadā plānots īstenot pianīna restaurācijas otro posmu un līdz vasarai pabeigt visus restaurācijas darbus, lai vasaras sezonā atjaunoto instrumentu prezentētu Lūznavas muižas apmeklētājiem.