„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+1.1 °C
neliels sniegs

Pauž bažas par „Boņuks” pastāvēšanu

Decembra vidū Latgales vēstniecība „Gors” izsludināja pretendentu pieteikšanu ikgadējai Latgaliešu kultūras gada balvai “Boņuks”. Taču pašās gada beigās tika saņemta ziņa par Valsts kultūrkapitāla fonda lēmumu par atbalstu valstiski nozīmīgiem pasākumiem 2020. gadā un Latgaliešu kultūras gada balvas atbalstāmo aktivitāšu vidū vairs nav.

Balvas rīkotāji uzskata, ka ar līdzšinējām aktivitātēm gadu gaitā viesušās cerības, ka latgaliskās norises tiek augstu novērtētas, taču atbalsta nesaņemšana un radusies situācija liek domāt par Latgaliešu kultūras gada balvas “Boņuks” turpmākās pastāvēšanas iespējām.

Gada balva „Boņkus” tiek rīkota, lai īpaši izceltu un godinātu sasniegumus un padarīto latgaliskās kultūras dzīvē, kā arī parādītu tās tendences. Tādēļ Valsts kultūrkapitāla fonda lēmums neatbalstīt balvas norisi valstiski nozīmīgo pasākumu vidū Latgaliešu kultūras gada balvas “Boņuks” rīkotājiem radījis neizpratni.

Latgaliešu kultūras gada balva “Boņuks” pirmo reizi notika 2009. gadā, Latgales vēstniecība „Gors” balvu rīko kopš 2013. Gada. Tieši pēdējos gados, pateicoties atbalstam valstiski nozīmīgo notikumu programmā, ļoti pieaugusi gan balvas kvalitāte, gan rezonanse. Jāatzīmē, ka līdz 2013. gadam balvas pasniegšanu bez šāda finansējuma rīkoja Latgaliešu sabiedriskie darbinieki Guntis Rasims, Juris Viļums un Oskars Orlovs. Pirmajos šīs gada balvas pastāvēšanas gados valsts finansējuma šīm pasākumam nebija. Tikmēr pašreizējie organizatori uzskata, ka „šī brīža situācija liek apdomāt, ko darīt nākotnē un kādus risinājumus neprognozējamajam finansiālajam atbalstam un kopējās izpratnes veicināšanai meklēt nākamajiem gadiem.”

Balvas “Boņuks 2019” ceremonija paredzēta 2020. gada 23. februārī Rēzeknē, Latgales vēstniecībā „Gors”. Māla “Boņuka” statuetes arī šogad saņems 11 latgaliskās kultūras aktivitātes, notikumi, procesi un personības.