„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+3.2 °C
apmācies

Egils Levits aicina mazināt nevienlīdzību starp pierobežu un Pierīgu

9.janvārī, viesojoties Viļakas novadā, Latvijas Valsts prezidents Egils Levits tikās ar Latgales plānošanas reģiona Attīstības padomes locekļiem, vietējiem uzņēmējiem un citiem iedzīvotājiem, kas dalījās savās pārdomās par dzīvi laukos un pierobežā. Pārspriestas grūtības, ar ko jāsaskaras pierobežas lauksaimniekiem un satraukums, kas māc pašvaldību vadītājus sakarā ar administratīvi teritoriālo reformu.

Ierodoties pirmajā vizītes pieturpunktā -- z/s „Kotiņi”, Latvijas Valsts prezidents neslēpa izbrīnu par pierobežas lauksaimnieka sasniegto, bilstot, ka tik lielo ražotni apmeklē pirmo reizi. Alda Ločmeļa vadītā saimniecība ir viena no lielākajiem sēklaudzētājiem valstī, kā arī ražo kviešu miltus, miežu putraimus, lobītus zirņus, rapšu eļļu un pērļu grūbas. Pirms diviem gadiem “Kotiņos” atklāta 2,3 miljonus eiro vērta sēklu rūpnīcu.

Pēc saimniecības apskates E. Levits tikās par pašvaldību vadītājiem, piedaloties Latgales plānošanas reģiona kopsapulcē. Latgales plānošanas reģiona administrācijas vadītāja Iveta Maļina-Tabūne iepazīstināja ar Latgales Speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) darbību, Latgales attīstības programmas īstenošanas gaitu. Kā viena no galvenajām problēmām, ar ko nākas rēķināties reģiona lauksaimniekiem, ir lielais attālums līdz Rīgai un citām Latvijas ostas pilsētām. I. Maļina-Tabūne uzsvēra, ka nepieciešamas izmaiņas SEZ likumā, lai uzņēmējiem, kas tajā strādā, radītu lielākas priekšrocības. Tāpat izskanēja priekšlikums sekmēt ražojošo lauksaimnieku apvienību veidošanu.

Savukārt pašvaldību vadītāji neslēpa satraukumu par gaidāmo administratīvi teritoriālo reformu. Latgales plānošanas reģiona Attīstības padomes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks („Zaļo un Zemnieku savienība”) aicināja vērtēt reformas gaitu dažādu nozaru kontekstā, veicinot lielāku ministriju sadarbību šajā jautājumā. Daugavpils novada domes priekšsēdētājs Arvīds Kucins („Daugavpils novada partija”)  norādīja, ka gan pašvaldībām, gan uzņēmējiem Latgalē ir daudz grūtāk piesaistīt investorus, jo tiem daudz pievilcīgāka šķiet Pierīga. Rēzeknes domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs („Saskaņa”) pauda bažas, ka reģioni -- gan lauki, gan pilsētas, paliks aizvien tukšākas: „Mani priecē tas, ko redzu „Kotiņos”, bez reģionu attīstības nenotiks Latvijas attīstība. Daudz kas atkarīgs no valdības...”

Vairāk lasiet 10. janvāra numurā!