„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+7.1 °C
apmācies

Ierīkojot austrumu robežjoslu, izsaimnieko valsts naudu

Veicot meža izciršanu un citus būvdarbus Latvijas un Krievijas robežas joslā, prettiesiski izlietoti vismaz 7,14 miljoni eiro Latvijas budžeta līdzekļu. Pie šāda secinājuma nonākusi Valsts kontrole, kas 8. janvārī publiskoja savas jaunākās revīzijas rezultātus.

Valsts kontroliere Elita Krūmiņa preses konferencē ar mērķi pārstāstīt par revīzijā atklāto, sacīja, ka Valsts robežsardze nodarbojusies ar "bezprecedenta visatļautību un patvaļu, it kā uz to likums neattiektos". Atklāts, ka gandrīz 5 miljoni eiro bija pārdalīti citiem mērķiem, bet 3,44 miljoni eiro izlietoti, neievērojot būvniecības likumdošanu. Būvniecība nav pabeigta līdz pagājušā gada 31. decembrim, kā noteikts projektā. Šobrīd pietrūkst finansējuma, lai pabeigtu plānotos darbus, teikts VK revīzijas ziņojumā.

Turklāt tika nelikumīgi izcirsti un pazuduši koki -- vismaz 5530 kubikmetri, kā arī apšaubāma to uzskaite. Rezultāts -- valstij nodarīti zaudējumi 191 393 eiro apmērā. Turklāt valstij nodarīti zaudējumi vismaz 3,5 miljonu eiro apmērā, arī veicot augsnes planēšanu 134 hektāru platībā, lai gan plānotā platība bija 5 hektāri. Valsts robežsardzei (VR) nav tiesiska pamata veikt šādus darbus plašākā teritorijā, uzsver VK, atsaucoties uz Ministru kabineta noteikumiem.  

Tāpat konstatētas novirzes no būvprojekta. Piemēram, koka laipu vietā ierīkots šķeldu klājums, kurš kalpos piecus gadus prasīto 20 gadu periodā, turklāt šis klājums būs regulāri jāatjauno, tamdēļ papildus būs nepieciešami vairāk nekā 10 miljoni eiro.   

Revīzijas ziņojumā secināts, ka iepirkums veikts viena dalībnieka interesēs. „Ja sākotnēji iepirkuma dokumentācijā būtu norādīts faktiskais būvdarbu apjoms, iepirkumā būtu uzvarējis par 5,87 miljoniem eiro lētāks piedāvājums. Piemēram, šķeldas taku izbūve 3,44 miljonu eiro vietā būtu izmaksājusi 430 000 eiro, bet planēšanas darbi 3,51 miljonu eiro vietā maksātu 309 000 eiro,” teikts revīzijas ziņojumā. 

Vairāk lasiet 10. janvāra numurā!