„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+10.5 °C
daļēji mākoņains

Zināmi galvenie 2020. gada kultūras pasākumi Daugavpils novadā

2020.gads Daugavpils novada kultūras dzīves baudītājiem gaidāms raibs – pasākumu plānā atgriezīsies tautas mākslas festivāls „Augšdaugava” Slutišķos, kā arī mūzikas festivāls „Muzykys Skrytuļs” Līksnā. Savukārt pašvaldība savus svētkus atzīmēs ne vairs rudens sākumā, bet teju vasaras vidū, 1. augustā, turklāt atrasta jauna norises vieta – Vecsalienas (Červonkas) pils parks.

„Augšdaugavas” un „Muzykys Skrytuļa” festivālu ierasts rīkot reizi divos gados, abi notiks 2020. gadā, attiecīgi 23. maijā un 25.--26. jūlijā, preses konferencē žurnālistiem paziņoja Daugavpils novada domes Kultūras pārvaldes vadītāja Ināra Mukāne. Līdzīgi kā aizpagājušajā  gadā, gaidāms arī Latvijas ūdens tūrisma saiets „Lielais plosts”, taču tas norisināsies 30. maijā. Laivotāji un plostotāji ceļu sāks Krāslavas novadā, bet noslēgs Lielbornes muižā.

Minētie pasākumi tiek rīkoti, lai piesaistītu ne vien vietējos iedzīvotājus, bet arī kultūras tūristus. Tomēr Daugavpils novadā gaidāmi arī mazāka mēroga pasākumi, ko rīkos pagasta pārvaldes.  Daļa no tiem iekļuvuši arī lielajā novada kultūras pasākumu plānā – Nīcgales, Dubnas, Višķu, Biķernieku, Kalupes un Skrudalienas pagastā gaidāma īpaša lustēšanās programma. Savukārt Naujenes pagasta svētki sakarā ar Juzefovas parka rekonstrukciju notiks 13. septembrī, kopā ar folkloras kopu saietu „Atvasara Juzefovā”.

Daugavpils novada dome kopā ar pašvaldības aģentūru „TAKA” izziņo, ka gaidāmi Līgo svētki Višķu estrādē. Šī pasākuma programma vēl top. Vēl Višķos vasarā tradicionāli pulcēsies novada jaunieši, 6. jūnijā pašvaldības iedzīvotāji tur varēs piedalīties vasaras sporta svētkos.

Pašvaldības darbinieki ziemas sporta spēles aizvadīs 15. februārī Lāču pamatskolā. Skolēni dažādos mākslas un mūzikas konkursos varēs piedalīties Špoģos, Naujenē -- 31. janvārī būs netradicionālās modes skate, 27. un 28. februārī -- Naujenes mūzikas un mākslas skolas pūšamo instrumentu audzēkņu izpildītāju konkurss, bet no 1. līdz 3. aprīlim -- akordeonistu solistu konkurss.

Par gada notikumu daudziem skolēniem, visdrīzāk, izvērtīsies Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki jūlija sākumā. Savukārt ģimenēm svētkus rīkos Daugavpils novada domes dzimtsarakstu nodaļa 15. maijā.

Kultūras pasākumu plānu 2020. gadam vēl jāapstiprina Daugavpils novada domes sēdē.