„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+11.4 °C
daļēji mākoņains

Biķerniekos top „Kazanovas mēnessgaisma”

Daugavpils novada Biķernieku pagastā jaunais uzņēmējs Iļja Ivanovs izveidojis unikālu alkohola zīmolu Latgalē. Iļja pastāstīja laikrakstam „Latgales Laiks”, kā tapa dzēriens „Kazanova Moonshine”, eksperimentiem, sarežģījumiem un nākotnes plāniem.

Kā kļūt par Kazanovu

Iļja labi pārzina savas ģimenes vēsturi. Līdz sestajai paaudzei visi nodarbojās ar zemkopību, un viņam nav ne jausmas, kam jāpateicas par savu uzņēmēja ķērienu. Taču, cik vien sevi atceras, vienmēr ir centies izveidot kādu ražotni, strādāt sev. „Jau mācoties vidusskolā, es izgatavoju un pārdevu pirtsslotas, audzēju 8. martam tulpes, gribēju atjaunot Latvijas tabakas audzēšanas tradīciju un audzēju mahorku, kā arī daudz ko citu,” stāsta Iļja par sava ceļa meklējumiem uzņēmējdarbības jomā. Mājas dzēriena ražošanas zināšanas Iļja mantoja no tēva, kurš tās bija pārņēmis no sava tēva. Tādējādi ražošanas metodes un pamati ir pārbaudīti vairākās paaudzēs.

Alkoholisko dzērienu ražošanai Iļja ir sagatavojies ne tikai praktiski, bet arī teorētiski. Par alkoholu, tā veidiem, ražošanu viņš zina gandrīz visu un labprāt dalās ar savām zināšanām. Savukārt preču zīmes nosaukumu izdomāja, pētot amerikāņu pašbrūvētā vēsturi. „Moonshine” ir tā pagrīdes nosaukums, kurš radās Amerikas sausā likuma laikā, -- šo alkoholisko dzērienu tirgoja un arī dzēra naktīs, mēnessgaismā. Tieši šis romantiskais nosaukums kļuva par Iļjas zīmola pamatu, lai gan savu alkoholiskos dzērienu viņš ražo pēc labāko konjaku un brendiju principa. „Vienkārši visas destilāta ražošanas zināšanas „pārcēlu” uz mūsu apvidu,” saka Iļja.

Savukārt dzēriena nosaukuma pirmo daļu Iļja „aizņēmās” no Freida mācībām, kurš pētīja  Kazanovu kā psihotipu: „Es mācījos Daugavpils Universitātē – apguvu sporta skolotāja specialitāti, un dzīvoju kopmītnē kopā ar psiholoģijas studentiem. Tā radās interese, zināšanas”. Leģendārā sieviešu siržu lauzēja Kazanovas tēls, protams, nav viennozīmīgs, taču, neskatoties uz to, Iļja  iekļāva viņa vārdu dzēriena nosaukumā.