„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
-0.5 °C
apmācies

 „Dinaz” likstas – slēgtās DUS, parādi un darbinieki bez algām

Valsts ieņēmumu dienests (VID) janvāra sākumā apturēja licences deviņpadsmit „Dinaz” degvielas uzpildes stacijām (DUS) Latvijā, tostarp Latgalē. Iemesls -- DUS „Dinaz” īpašnieks uzņēmums „Latvijas nacionālā naftas kompānija” nebija izpildījis prasības par kases sistēmām. Apmeklētās DUS nestrādāja dažas dienas. Taču tā nav vienīgā problēma -- darbinieki sūdzas, ka nesaņem darba algu kopš pagājušā gada novembra.

Draud atlaist no darba

Vaicāti, kāpēc par Darba likuma pārkāpumiem, tas ir, par vairākus mēnešus nesamaksāto darba algu, netiek informēti valsts dienesti, tostarp VID un Valsts darba inspekcija, DUS „Dinaz” darbinieki, kuri vēlējās palikt anonīmi, atzinās, ka viņiem ticis piedraudēts nesūdzēties, citādi tikšot atlaisti no darba. „Bija atbraukusi Valsts darba inspekcija, uzlika firmai naudas sodu, taču nekas nemainās. Mums nemaksā algu jau kopš novembra,” teica darbinieks. Cits darbinieks skaidroja, ka tik un tā turpina strādāt, jo Latgalē atrast darbu ir grūti.

DUS „Dinaz” pieder uzņēmumam „Latvijas nacionālā naftas kompānija”. Lietvede informēja, ka uzņēmuma vadība savu komentāru sniegs tikai pirmdien, 20. janvārī, jo atrodas ārzemēs.

Savukārt Valsts Darba inspekcijas Darba tiesību nodaļas vadītāja Mārīte Noriņa ieteica darbiniekiem rakstīt iesniegumu Valsts Darba inspekcijai. To var darīt elektroniski, norādot, ka darbinieks vēlas palikt anonīms.

Nodokļu parādi

Šobrīd SIA „Latvijas nacionālā naftas kompānija” naftas produktus ir tiesīga realizēt piecās DUS Daugavpilī, Ilūkstes un Ikšķiles novadā. Tas gan nenozīmē, ka uzņēmums ir novērsis visas nepilnības savā darbībā.

„Lursoft” publiskajā datu bāzē redzams, ka parādsaistības ir 19 056,34 eiro.

„Latgales Laiks” jautāja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītājam Mārtiņam Bondaram, vai Saeima varētu izskatīt „Dinaz” epopeju, kas sākusies jau 2001. gadā. Viņš teica, ka pieprasīs informāciju no valsts dienestiem, lai pēc tam lemtu, vai „Dinaz” lietu rosināt izskatīšanai Saeimā.

Likumpārkāpumi reģistrēti arī iepriekš

Ziņu aģentūras LETA arhīvi liecina, ka  „Dinaz” vārds saistībā ar nodokļu nemaksāšanu tika piesaukts jau 1998. gadā, kad Finanšu policija uz aizdomu pamata par izvairīšanos no nodokļu nomaksas sāka izmeklēt ārzonu firmas „Dinaz Oil Terminal LLC” lietu. Proti, VID 1997. gadā bija aprēķinājis 13,5 miljonu latu nodokļu parādu.

Vairāk lasiet 17. janvāra numurā!