„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
-1.2 °C
nedaudz mākoņains

Daugavpils centrā sākusies divu graustu atjaunošana

Daugavpils centrā, pie Vienības un 18. novembra ielas krustojuma, 1917. un 1918. gadā celtajās ēkās, kuras nesen iegādājās kāds Rīgas investors,  sākušies atjaunošanas darbi, Daugavpils domes vadības preses konferencē žurnālistus informēja domes priekšsēdētāja vietnieks Igors Prelatovs.

Investors gatavo arī nepieciešamo tehnisko dokumentāciju un projektu piegulošās teritorijas labiekārtošanai, lai nodrošinātu gan piebraukšanu ēkām, gan arī stāvvietas. Gatavota tiek arī tehniskā dokumentācija jauno logu un durvju bloku uzstādīšanai. Pilsētbūvniecības komisija ir atļāvusi īpašniekam ierīkot ēkās alternatīvo apkuri.

Lai gan ēkas kopš 2000. gadu sākuma nav tikušas ekspluatētas, tām ir labs jumta segums un būtiski nesošo konstrukciju trūkumi apskates laikā nav konstatēti, skaidroja I. Prelatovs.

Savukārt domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Lāčplēsis norādīja -- lai šīs ēkas tiktu pieņemtas ekspluatācijā, tiks izstrādāts tehniskais projekts, kas nozīmē, ka inženieri ēkas apsekos, novērtēs nesošo konstrukciju stāvokli un tikai tad pieņems lēmumu. „Domāju, ka neviens inženieris tur neparakstīsies, ja būs kādi drošības riski,” uzsvēra J. Lāčplēsis. 

Daugavpils centra bagātīgā vēsturiskā apbūve ir oficiāli atzīta par valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekli. Diemžēl daži nami ir visai bēdīgā stāvoklī. Investors, kurš nopircis abas minētās ēkas,  atzinis, ka viņa jaunais īpašums ir labi saglabājies, līdz ar to nekādas nesošās sienas un sijas nebūšot jāmaina.

Investors plāno atjaunot ēkas, saglabājot arī vēsturiskos elementus. Lielākā daļa ēkas atjaunošanas izmaksu varētu būt saistīta ar inženierkomunikāciju atjaunošanu. Vēl viena investoru vēlme ir izbūvēt ēkai mansarda stāvu. Piepildoties labākajam scenārijam, ēkas ekspluatācijā tik nodotas jau šogad. Pēc ēku renovācijas daļu dzīvokļu tajās plānots pārdot, daļu -- izīrēt.

Pašvaldība arī no savas puses cenšas sekmēt graustu apsaimniekošanu pilsētā -- tiek sūtītas  brīdinājuma vēstules, piemērota paaugstināta nekustamā īpašuma nodokļa likme. Vairākas neapmierinošā stāvoklī pašvaldības un privātpersonu īpašumā esošās ēkas ir demontētas. Lai nekustamo īpašumu īpašniekiem palīdzētu sakārtot savu teritoriju, pašvaldība ir izstrādājusi saistošos noteikumus.