„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+12.7 °C
apmācies

Pie Latgales zoodārza taps “Purva laipa”

Tūrisma un izziņas objekta izveides purvā pie Latgales zoodārza metu konkursā uzvarējis arhitektu grupa SIA “Trīs arhitektūra” un SIA “Sudraba arhitektūra” izstrādātais mets ar nosaukumu “Purva laipa”, “Latgales Laiku” informēja Daugavpils pašvaldībā.

Metu konkursa uzvarētāji piedāvā izveidot purva laipu sistēmu ar vienu centrālo laipu, kas pašreizējo  zoodārza ēku savienotu ar jaunajiem būvapjomiem — Džungļu māju, Purvāriju un autoru piedāvāto skatu torni. Laipa ne tikai vedīs apmeklētājus uz jaunajām ēkām, bet arī palīdzēs ieraudzīt, iepazīt un izzināt purvu un tur mītošos augus un dzīvniekus.

To papildinās laipā integrēti soliņi, atkritumu tvertnes, norāžu zīmes un skatu platformas. Diennakts tumšajā laikā teritoriju izgaismos laipā iestrādāts LED apgaismojums. Āra voljēri pie Džungļu mājas tiks integrēti laipas konstrukcijā, tādējādi nojaucot robežu starp labiekārtojumu, apkārtējo ainavu un zoodārzā apskatāmajiem dzīvniekiem.

Latgales zoodārzā iecerēts izbūvēt divas jaunas ēkas — Džungļu pasaules ekspozīcijai un Purvārija ekspozīcijai. Purva ainavu projekta autori piedāvā saglabāt kā galveno dominanti, bet piedāvātā arhitektūra kalpos kā tās funkcionāls papildinājums. Ēku fasādēs piedāvāts izmantot purva ainavai raksturīgus materiālus — koku, niedres un koku zarus. Savukārt skatu torņa fasāde veidota no pītiem zariem.

Arī ekspozīcijas telpu interjerā paredzēts izmantot materiālus, kas atdarina dabā sastopamos materiālus un formas, tādējādi radot zoodārza apmeklētājiem sajūtu, ka viņi patiešām nonākuši džungļos vai purvā.

Vairāk lasiet 24. janvāra numurā!