„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+3.6 °C
skaidrs laiks

Deputāti lemj Ilūkstes novadu ar Daugavpils novadu neapvienot

(precizējums 2. atkāpē)

Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas (ATR) komisijas sēdē vairākums parlamenta deputātu atbalstījuši priekšlikumu atsacīties no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas ieceres apvienot Ilūkstes novadu ar Daugavpils novadu. Par Ilūkstes novadu un tā iespējamo dalību jaunas pašvaldības, Sēlijas novada, izveidē ATR komisijas deputāti lems sēdē, kurā tiks izskata Zemgales reģiona pašvaldību nākotne.

Tāpat sēdē, 31. janvārī, skatīts priekšlikums atstāt Ilūkstes novadu tā esošajās robežās, tomēr to neatbalstīja. Trīs deputāti balsoja "par", trīs "pret", kas nozīmē, kas nozīmē, ka priekšlikums netika atbalstīts.   

“Es priecājos, ka gaidot astoņas stundas esmu ticis pie vārda uz 10 minūtēm," savu uzrunu sāka Ilūkstes novada domes priekšsēdētājs Stefans Rāzna (Latvijas Zemnieku savienība). Viņš norādīja, ka apvienojoties gan ar Daugavpili, gan Daugavpils novadu latviešu tautības pārstāvji šādā pašvaldībā būtu minoritāte. Tad S. Rāzna vērsa uzmanību arī uz iespēju izveidot Sēlijas novadu. "Ko nozīmēs reģions? Vai Sēlija varētu būt reģions?" tā sacīja S. Rāzna. 

Daugavpils novada domes priekšsēdētājs Arvīds Kucins (Daugavpils novada partija) atgādina, ka aicinājis ministriju papildināt sagatavoto informatīvo ziņojumu par Daugavpils novadu. Tāpat viņš pauda atbalstu Ilūkstes novada vēlmei nepievienoties Daugavpils novadam. Tam piekrita arī Saeimas deputāte, bijusī Daugavpils novada domes priekšsēdētāja Janīna Jalinska (Zaļo un Zemnieku savienība): "Iesaku atbalstīt Daugavpils novadu un dodat zaļo gaismu Sēlijas novadam!"

Piedāvājumu Ilūkstes novadu skatīt kopā ar Zemgales pašvaldībām iniciēja Saeimas deputāts Jānis Dombrava (Nacionālā apvienība). Savukārt Saeimas deputāts Viktors Valainis (Zaļo un Zemnieku savienība) tad paziņoja, ka būtu gatavs atsaukt priekšlikumu par Ilūkstes novada robežu negrozīšanu vispār, ja deputāti lems par Sēlijas novada izveidi tagad.

Tas gan nenotika un vairākums parlamenta deputātu atbalstīja tikai priekšlikumu mainīt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas ieceri apvienot Ilūkstes novadu ar Daugavpils novadu.

“Latgales Laiks” jau ziņoja, ka Ilūkstes novada domes deputāti pērnā oktobra beigās atzinumā par ATR griezās pie lēmuma pieņēmējiem ar aicinājumu: vai nu saglabāt Ilūkstes novadu tā esošajās robežās, vai nu veidot trīs Sēlijas novadus (Ilūkstes novadu apvienojot ar Aknīstes novadu un diviem Jēkabpils novada pagastiem) vai viena Sēlijas novada izveidi, apvienojoties septiņām Sēlijas novadu apvienībā esošajām pašvaldībā.

Jāatzīmē, ka Ilūkstes novads kopš 2006. gada iekļauts Latgales plānošanas reģionā, bet pārējās Sēlijas novadu apvienības pašvaldības iekļautas Zemgales plānošanas reģionā.

Vairāk par sēdes gaitu:

https://latgaleslaiks.lv/raksti/2020-01-31-teksta-tiesraide-latgales-pasvaldibu-parstavji-saeima-diskute-par-atr

Komentāri

05.02.2020 17:08
Vecāki dzīvo Ilūkstes novadā
Ilūkstiete, esi sveicināta! Saprotu tavu sāpi, ka nespēj visiem aizbāzt muti un manipulēt, piespiežot apklust tos, kas nerunā tā, kā tev patīk, bet būs vien jāpieņem, ka citiem ir citādi uzskati par tavu dievekli un elku, kuram nerūp novads, bet sava siltā amata vieta. Tāpēc novadā dzīvo tikai mani vecāki, bet ne es un ne mani bērni.
04.02.2020 08:37
Ilūkstiete
Atpazīstu zemisko cilvēciņu,kuram ,,vecāki dzīvo Ilūkstes novadā,,. Žēl,ka viņu bērnam nav saslēguma starp smadzenēm un pirkstiem.
02.02.2020 16:25
Laime pilnīga
Jāvienojas klāt Jēkabpils novadam. Pūce solīja sakārtot ceļus uz novadu centriem. Lat beidzot top asfalts ceļa posmā no Bebrenes uz Zasu. :)
02.02.2020 16:17
Teksts
Piedodiet man manu kašķīgumu, bet te vēl viena vietiņa: “Tāpat viņš pauda atbalstu Ilūkstes novada vēlmei nepavienoties.”
01.02.2020 18:33
Līga
Vispār cilvēkam parastajam pašvaldības galvas mītnē neko nevajag, ā, laikam miršanas apliecību vienīgi... Bet, piemēram, vitâli svarīgie dienesti (sociālais, zemes, meži utt.) Jēkabpils novada iedzīvotājiem kā bija, tā paliks Jēkabpilī. Ceram, ka pats novads arī.
01.02.2020 15:59
Jānis
ceļš Ilūkstes novadā ir labāks ar uzlabotu segumu nevis kā Jēkabpils novadā dangu danga, tā ka mierīgi Jēkabpils novada pagasti brauks uz to pusi, kur var pabraukt
01.02.2020 12:14
No Sēlijas
Izskatu un vecumu nebūtu korekti apspriest, tas katram savs, bet jādomā pragmatiski, kuras pašvaldības vairs vēlas būt Sēlijas novadā. VISI Jēkabpils novada pagasti ir lēmuši par palikšanu esošajà novadā, pievienojoties Jēkabpilij. Tad atliek Aknīste, Viesīte varbūt , bet taisnība, Ilūkste novada malā nekādi nevar būt centrs, tam nepiekritīs pat lielākie Sēlijas patrioti.
01.02.2020 11:28
Vecāki dzīvo Ilūkstes novadā
Rāzna noteikti cer, ka Ilūkste saglabās autonomiju, bet viņam ar radu un pakalpiņu baru paliks vara. Lai neākstās, viņa vēlēšanās palikt savā siltajā vietiņā spīd cauri visam, ko viņš dara, kā pliks pauris matus zaudējošam vecim, kurš to piesedz pāri pierei ar atlikušo 5 matu šķipsnu!
01.02.2020 09:20
:)
Oooo, cerēsim, ka jaunā novada centrs būs Viesīte, kas tiešām ir Sēlijas centrs, nevis nomale Ilūkste, par ko citi sēļi pat dzirdēt negrib!
01.02.2020 00:58
Koks
Te tikai ir interese silto krēslu padibenim un ēst gribētājiem
31.01.2020 22:40
FAKTS
Nu iecerētie Jēkabpils novada pagasti gan negribēs pievienoties Ilūkstei, lai necer!