„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+4.4 °C
skaidrs laiks

Uzņēmums atzinis vainu meža piesārņošanā Daugavpils novadā

Jau ziņots, ka 21. janvārī Daugavpils novada Sventes pagastā, Ilūkstes piepilsētas mežā, tika atrasta ar naftas produktiem piesārņota grunts. Valsts vides dienesta (VVD) Daugavpils reģionālās vides pārvaldes direktore Iveta Lobanoka atklāj, ka savu vainu meža piesārņošanā atzinusi SIA "Trans Mobil". Tagad atkritumi ir savākti un dabas piesārņojums novērsts.

Saskaņā ar uzņēmuma sniegto informāciju, atkritumi tikuši transportēti no pašvaldības AS "Daugavpils siltumtīkli" siltumcentrāles Nr. 3 (SC3), kur patlaban tiek demontēta vecās mazuta saimniecība.

Pēc vides piesārņojuma konstatēšanas notikušā sākotnējais izvērtējums liecināja, ka atkritumu pārvadāšanas darbus veicis "Trans Mobil" autovadītājs. Uzņēmuma pārstāvis VVD paskaidrojis, ka piesārņojums radies bīstamo atkritumu transportēšanas gaitā kravas piekabes tehnisku bojājumu dēļ. Negadījums noticis uz ceļa Svente--Lietuvas robeža, aiz dzelzceļa pārbrauktuves. Šķērsojot dzelzceļa pārbrauktuvi, automašīnai radies tehnisks bojājums un šoferis, lai neizgāztu visu bīstamo atkritumu kravu uz ceļa, iegriezies mežā.

VVD Daugavpils reģionālās vides pārvaldes direktore norādīja, ka bīstamo atkritumu izgāšana mežā bijis vienreizējs gadījums. „Objekts, no kura tiek vesti bīstamie atkritumi, tiek pastāvīgi uzraudzīts un nekādus riskus apkārtējai videi patlaban nerada. Objektā notiekošā mazu tvertņu demontāža ir atbalstāms process, jo uzlabo arī pilsētvidi,” atzina I. Lobanoka.

Mazuta saimniecību likvidēja, lai celtu katlumāju

Mazuta saimniecības demontāža PAS „Daugavpils siltumtīkli” SC3 teritorijā sākusies, uzsākot projektu, kas paredz jaunās šķeldas katlumājas (ar jaudu 30 MW) būvniecību, informē Daugavpils pašvaldība. Darbu pirmajā posmā tiek demontēt četri apakšzemes rezervuāri, kuru kopējais tilpums ir deviņas tonnas, mazuta sūkņu stacija, mazuta sildītājs, noliešanas estakāde, inženiertīkli un tehnoloģiskais aprīkojums.

Sagatavošanās  SC3 modernizācijai ar mērķi daļēji pāriet uz atjaunojamiem energoresursiem sākās 2015. gadā, bet darbi -- 2019. gada augustā, kad Daugavpils dome parakstīja līgumu ar piegādātāju apvienību “Axis Filter”. Projekta realizācijas kopējās izmaksas ir 13 864 400 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Vairāk lasiet 7. februāra numurā!

Komentāri

07.02.2020 16:10
.
Kāpēc uzņēmums brauc ar sliktā tehniskā stāvoklī un neatbilstoši aprīkotu tehniku? Kurš noticēja, ka šoferis nespeciāli izgāza atkritumus mežā? Ne pirmais gadījums, ne pēdējais - tā jau ir regulāra prakse Daugavpils novadā.