„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
-0.5 °C
apmācies

Zināmi gada balvas „Boņuks 2019” nominanti

Latgaliešu kultūras gada balvai „Boņuks 2019“ no 80 pretendentiem izvēlēti 30 nominanti. To, ka par spīti izskanējušajām bažām par finansējuma trūkumu, pasākums tomēr notiks, apstiprina Latgales vēstniecības „GORS” mārketinga speciāliste Edīte Husāre. Palīdzību sniegs  Kultūras ministrija un Latgales pašvaldības.

Gada sākumā tapa zināms, ka balva nav saņēmusi Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu valstiski nozīmīgiem pasākumiem 2020. gadā. Tas izraisīja organizatoru sašutumu, kuri ar mediju starpniecību pievērsa uzmanību situācijai, paziņojot, ka ir apdraudēta Latgaliešu kultūras gada balvai „Boņuks 2019“ pastāvēšana.  E. Husāre precizēja, ka iepriekšējos divos gados Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalsts bija mērāms astoņos un desmit tūkstošos eiro.

Tagad, paziņojot 30 nominantus, organizatori apstiprina, ka krīze novērsta. Atbalstu esot solījusi Kultūras ministrija, bet, tā kā ir panākta neoficiāla vienošanās, konkrēta summa netiek atklāta. Lielāku atbalstu sniegušās arī vairākas Latgales reģiona pašvaldības. „Šobrīd izskatās, ka tā summa kopumā nebūs tik liela, tāpēc skatāmies, kādas pozīcijas varētu optimizēt, protams, tā, lai neciestu pasākuma kvalitāte,” bilst E. Husāre.  

Šogad nominantu sarakstā iekļautas trīs dokumentālās filmas, četri televīzijas vai radio raidījumi, septiņi izdevumi, pasākumi un personības. Viņi pretendē uz  desmit balvām, kā arī uzvaru nominācijā „Par mūža ieguldījumu latgaliešu kultūras attīstībā“. 

Balvas pretendentu iesniegšanas un nominantu noskaidrošanas procesā šogad turpināts pērn iesāktais virziens, neizdalot atsevišķas nominācijas, bet vērtējot visa gada veikumu kopā, informē organizatori.  Kā pretendentu vērtēšanas kritēriji tika izvirzīti gan pretendenta snieguma kvalitāte, aktivitāte visa gada laikā, reģionā, valstī vai plašākā mērogā raisītā rezonanse, latgaliskums un/vai Latgales kultūras vērtību nešana, pretendenta ilgtspēja – ietekme uz latgaliskās kultūras procesiem nākotnē.

Šogad balvas „Boņuks 2019”  pretendentus vērtēja rekordliela žūrijas komisija – 52 latgaliskās kultūras pārzinātāji, iepriekšējo gadu balvu saņēmēji, mediju pārstāvji, balvas rīkotāju pārstāvji, latgaliskās kultūras sabiedriskie aktīvisti un attiecīgo jomu eksperti. Jāpiebilst, ka arī daudzi žūrijas locekļi pretendē uz balvu. 

Vairāk lasiet 7. februāra numurā!