„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.1 °C
apmācies

Nededzināsim nedz atkritumus, nedz politiskos konkurentus

Daugavpils dome, it īpaši daži tajā pārstāvēto politisko spēku pārstāvji, decembrī uzstājās ar  kategorisku lozungu – pilsētā turpmāk būs aizliegts būvēt atkritumu dedzināšanas rūpnīcas. Tomēr, pirms neesi pārlecis, nesaki „hop”.

Aizliegumu paredzēts iekļaut Daugavpils teritorijas plānojuma trešajā redakcijā, kas rīt, 12. februārī, tiks nodots publiskai apspriešanai. Un tikai pēc tās sekos lēmums, kurš jāpieņem pašvaldības deputātiem. Turklāt, izņemot politiķus un iedzīvotājus, interesi par šo jautājumu izrāda arī uzņēmēji. 

Ieceri Daugavpilī būvēt atkritumu dedzināšanas koģenerācijas staciju 2017. gadā aktualizēja SIA „Atkritumu apsaimniekošanas Dienvidlatgales starppašvaldību organizācija” (AADSO). Motivators tam tolaik bija Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, kas aicināja pretendēt uz Eiropas Savienības (ES) Kohēzijas fonda līdzekļiem. Augustā tika iesniegts projekts, bet nedaudz vairāk kā pēc gada -- saņemti konkursa rezultāti. Tie liecināja, ka ES finansējums piešķirts konkurentei -- Ventspils pašvaldībai. Jāatzīmē, ka tur siltumenerģija līdz šim tikusi ražota, sadedzinot akmeņogles, bet  Daugavpilī par kurināmo tiek izmantota galvenokārt dabasgāze.

Projekta noraidīšana nozīmēja, ka iecere piesaistīt ES finansējumu var palikt nerealizēta (Ventspilij piešķirti 10 miljoni eiro), taču atteikties no projekta īstenošanas dome (tolaik gan bez priekšsēdētāja) nesteidzās. 2018. gada nogalē atklājās, ka interesi būvēt šādu rūpnīcu izrādījusi Somijas enerģētikas korporācija “Fortum”. „Mēs redzam, ka Daugavpilī ilgtspējīgs risinājums siltumapgādei un enerģijas ražošanai būtu atkritumu dedzināšanas koģenerācijas stacijas būvniecība, kurā saražotā siltumenerģija tiktu nodota centralizētās siltumapgādes tīklā,” skaidro „Fortum” pārstāve Guntra Matisa. Uzņēmums jau iegādājies īpašumu Dunduru ielā 2a, kur vēlētos būvēt šādu rūpnīcu.

Taču pret šādas rūpnīcas būvniecību šobrīd iebilst pašvaldības domē visvairāk pastāvētā „Latgales partija” ar priekšsēdētāja vietnieku Jāni Lāčplēsi vadībā. „Man šķiet, ka Eiropā ir mainījušies uzskati par atkritumu dedzināšanu. Nākošajā plānošanas periodā līdzekļu piešķiršana tamlīdzīgiem projektiem un aktivitātēm nemaz netiek plānota,” uzskata J. Lāčplēsis. Jāatzīmē, ka lēmumu apturēt izstrādāto projektu pieņēma Andrejs Elksniņš („Saskaņa”) savā pirmajā darba dienā pēc domes priekšsēdētāja amata atgūšanas ar „Latgales partijas” deputātu atbalstu.

Vairāk lasiet 11. februāra numurā!