„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+10.5 °C
daļēji mākoņains

Sēlijas pašvaldībam jāvienojas par jaunveidojamā novada centru, Aizkraukli vai Jēkabpili

Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisijas sēdē šodien, 14. februārī, parlamenta deputāti lēmuši uzdot Sēlijas pašvaldībam nedēļas laikā vienoties par to, kurš attīstības centrs, Jēkabpils vai Aizkraukle, viņuprāt varētu kļūt par jaunveidojamā Sēlijas novada centru. Gatavību apvienoties Sēlijas novadā paudušas Ilūkstes, Jēkabpils, Aknīstes, Viesītes, Salas, Neretas un Jaunjelgavas novadu pašvaldības.

Sēdē Sēlijas pašvaldību pārstāvji aizstāvēja vienota novada izveidi, pamatojot to ar kultūrvēsturisko novadu robežām, kopīgo kultūras manotojumu, izveidojušos sadarbību utt. Tam pauda atbalstu arī opozīciju pārstāvošie deputāti, Viktors Valainis (Zaļo un Zemnieku savienība), Regīna Ločmele-Luņova (Saskaņa), kā arī koalīcijas partijas pārstāvis Andris Kazinovskis (Jaunā Konservatīvā partija). Savukārt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvji, kā arī pārējie koalīcijas deputāti vērsa uzmanību uz to, ka Sēlijas novadu vidū nav nacionālās vai pat reģionālās nozīmes attīstības centra.

"Piekrītam diskusijai par Sēlijas kā kultūrvēsturiskās telpas izveidi, bet jau diezgan plaši runājām, ka mums ir citi instrumenti kā to veicināt," izteicās ministra Jura Pūces pārstāvis Madars Lasmanis, "jāskatās, vai tagad ir pieejami finašu instrumenti, kā šai teritorijai attīstīties. Bet mēs tos neredzam. Sēlijas novadu izveidot tikai šo kultūrvēsutrisko sajūtu izpratnē un nerēķinoties ar to, ka šiem iedzīvotājiem pienākās tādi paši pakalpoumi kā attīstības centros, nav pareizi."

"Kas būtu šī attīstības centrs? Jēkabpils kā republikas pilsēta jau šobrīd pēc saviem kritērijiem ir šīs teritorijas ekonomiskais dzinējspēks, par to nav šaubu. Tas, kā tiks organizēta vietējā pārvalde, tur es priekrītu, ka tas būtu jaunās novada domes jautājums. Tai tad pēc tam būtu par to jāvienojas, kur būs Izglītības pārvalde utt.," komentēja V. Valainis.

Arī Sēlijas novadu pārstāvju puses izskanēja ideja pašvaldības vadību organizēt policentriski. Taču norādot uz to, ka novadā jābūt attīstības centram, deputātu vairākums lika, tādu atrast kā variantus piedāvājot Jēkabpili vai Aizkraukli.

Vēl vakar, 13. februārī, minēto pašvaldību vadītāji tikās Sēlijas novadu apvienības sēdē, kurā vienbalsīgi tika nolemts atbalstīt kopīga Sēlijas novada izveidi.

Jāteic, ka līdz šim šādas vienprātības nebija - priekšroku Sēlijas novada izveidei (nevis pievienošanai novadiem, kādi tie paredzēti Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas ATR piedāvājumā) domes lēmumumos bijs izrādījušas Ilūkstes, Aknītes, Viesītes un Jaunjelgavas novadi. Salas un Jēkabpils novadu domes vēl pērnajā novembrī pieņēma lēmumus, kas vēstīja lielāku atbalstu tām apvienoties bijušā Jēkabpils rajona robežās, savukārt Neretas novada domē pieņemts lēmums, kurā līdzīgi pausts atbalsts novada pievienošanai Aizkraukles novadam. Kā otro iespēju šīs pašvaldības norādīja vēlmi apvienoties Sēlijas novadā, to pamatojot arī ar iedzīvotāju aptaujās gūtajiem datiem.

Vairāk lasiet 18. februāra numurā!

Komentāri

15.02.2020 18:27
?
No Ilūkstes uz Aizkraukli???