„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.2 °C
apmācies

Līvānos divas dienas tērpās maskās

15. un 16. februārī Līvānos pulcējās cilvēki maskās, lai 21. reizi svinētu Starptautisko masku festivālu.

Festivāla laikā notika konference, individuālo un grupu masku parāde, svētku gājiens, vēlāk arī sadziedāšanās, dejas, spēka un citi pārbaudījumi. Līvānos pulcējās 30 Latvijas, Baltkrievijas, Igaunijas un Kamerūnas kolektīvi, kas demonstrēja savam novadam vai reģionam raksturīgās senās un stilizētās maskas.

Latgali pārstāvēja vairāki kolektīvi. Līvānu novada folkloras kopa „Turki” radīja jautrību ar dziesmām un dejām, Dagdas folkloras kopa „Olūteņi” izstāstīja maskošanās tradīciju Latgalē, savukārt Tilžas folkloristi klāstīja, ka senie latgalieši Tilžas pusē gatavojuši pakuku (budēļu) maskas. Aptaujātie dalībnieki bija vienisprātis, ka masku vēstījums ir miera, labklājības, arī auglības vēstījums. Turklāt viesi no tālās Kamerūnas lepojās Miera karaļa maskas kopiju, ko uz Līvāniem atveduši, lai nestu mieru festivāla dalībniekiem, Latvijai un pasaulei.

Folklorists Andris Kapusts uzteica festivāla rīkošanas tradīciju, jo tas mudinājis kolektīvus reģionos atjaunot senās maskošanās tradīcijas.