„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+11.0 °C
apmācies

Metāla konstrukcijas ražo gan vietējiem, gan ārzemniekiem

Uzņēmuma „Salika” īpašnieks Kaspars Rokjāns saņēmis vairākas balvas par veiksmīgu izrāvienu biznesā, metāla konstrukciju ražošanu. Turku pagastā ražotās kāpnes mēro ceļu uz Norvēģiju, taču lopu sprostus slavē vietējie lauksaimnieki. Jaunais uzņēmējs aicina nebaidīties kļūdīties un apgūt pēc iespējas vairāk prasmju, kas vēlāk dzīvē var pavisam negaidīti izrādīties noderīgas.

Uzņēmumu izveido no nulles

Uzņēmumā „Salika” Turku pagastā (Līvānu novads) tiek ražotas metāla aprīkojums lopu fermām, kā arī dažādas metāla kāpnes, margas, nojumes. Līvānu novads jau izsenis uzskatāms par metālapstrādes uzņēmumu reģionu Latgalē. „Metāla nozare ir ļoti svarīga. Ir tik daudz vajadzīgu lietu, kuras nav iedomājamas bez tērauda detaļām vai pamatkarkasa,” uzsver uzņēmējs. 

Bērnības drauga mudināts Kaspars iestājās augstskolā un ieguva diplomu uzņēmējdarbībā. Tad Kaspars izmantoja iespēju pastrādāt pusgadu Īrijā, kur nopelnīja naudu pirmā mērķa piepildīšanai.  „Atgriezos, jo ilgojos pēc mājām, Līvāniem. Tad sāku strādāt rūpnīcā, un tad jau darba ceļi aizveda līdz pat Rīgas Tehniskajai universitātei un inženierzinātnes jomai. Vēlāk ar draugiem dibinājām inovatīvu produktu ražotni „Livani Eko group” (ražojām augstvērtīgu augsnes mēslojumu). Taču dažādu iemeslu dēļ šis bizness nepiedzīvoja uzplaukumu. Tobrīd jau atkal radās domas par darbu ārzemēs,bet iekšēji jutu, ka tomēr jāpaliek tepat,” atzīstas Kaspars.

Kaspars sāka būvē sev privātmāju. Būvniecībā pienāca brīdis, ka bija jādomā, kā nokļūt mājas otrajā stāvā jeb to, kādas kāpnes būvēt. Tāpēc Kaspars pats veica aprēķinus, uzzīmēja rasējumu un ar brālēna palīdzību tās sametināja. Kāpnes no darbnīcas līdz mājai bija jāaizved automašīnas piekabē, ceļā Kaspars apstājās pie vietējā veikala iepirkties. Kāpnēm pienāca klāt kāds vīrietis un jautāja, vai Kaspars var tādas kāpnes uztaisīt arī viņam. Kaspars piekrita. Tas arī bija pirmais pasūtījums un sākums jaunam metālapstrādes uzņēmumam.

„Sapratu, ka kāpņu ražošana ir laba nišas nozare. Brālēna zināšanas inženierzinātnē un atbalsts deva stimulu turpināt iesākto,” teic Kaspars. Izrādījās, ka visa iepriekš uzkrātā pieredze studijās un darbā, noderēja.  Kaspars strādā ar dažādām datorprogrammām, projektē, rasē, arī veido tāmes un finansu analīzes. Tomēr to visu viņš neveic viens. „Esmu sapratis, ka vislabāk veicas komandas darbs. Ar kvalificētiem un atbildīgiem darbiniekiem var daudz paveikt. Protams, bieži nākas pašam iesaistīties visos ražošanas procesos, tāpēc pieslēdzos saviem kolēģiem un palīdzu veikt konstrukcijas ražošanas un projektēšanas darbus. Kad piedzīvojam konstrukcijas uzstādīšanu vai pasūtījuma piegādi, tad redzam skaisto gala iznākumu. Un tas ļoti iedvesmo nākamajiem darbiem,” vērtē Kaspars.

Metāla kāpnes ar ozola, stikla vai citiem elementiem aizceļo uz privātajām mājām Latvijā, Norvēģijā, Zviedrijā, Igaunijā. „Salikas” meistaru darbus var aplūkot arī dažādās publiskajās ēkās Līvānos, piemēram, stilizētās latviskās kāpņu margas ar Laimas zīmi Latgales amatniecības vērību mājā „Handmade Latgola” un dažus vides soliņus pie pašvaldības ēkām Līvānos.

Vairāk lasiet 21. februāra numurā!