„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+6.1 °C
neliels lietus

Saeimas deputāti Sēlijas novada izveidi neatbalsta, Varakļānus pievienos Madonas novadam

Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisijas deputāti šodien, 25. februārī, lēma neatbalstīt Sēlijas novada izveidi ar administrācijas centru Viesītē. Savukārt Varakļānu novadu paredzēts pievienot Madonas novadam nevis Rēzeknes novadam. Abos gadījumos deputātu vairākums atbalstījis Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas iecerēto.

Deputāti uzsvēra, ka Sēlijas novadu vadītājiem uzdots izvēlēties, par attīstības centru noteikt Jēkabpili vai Aizkraukli, kas ir attiecīgi nacionālās un reģionālās nozīmes attīstības centrs. Pretēji prasītajam Sēlijas novada apvienības paplašinātajā sēdē lemts par attīstības centru noteikt Viesīti. "Par" šādu centru, līdz ar to Sēlijas novada izveidi, šodien balsoja trīs deputāti, trīs balsoja "pret" un viens "atturējās". Līdz ar to priekšlikums netika atbalstīts.

Tas nozīmē, ka tālāk reformā tiek virzīts sākotnējais VARAM redzējums - Jaunjelgavas un Neretas novadus pievienošanos Aizkraukles novadam, Aknīstes, Viesītes, Salas un Jēkabpils novadus apvienot ar Jēkabpili un Krustpils novadu, bet Ilūkstes novadu pievienot Daugavpils novadam. Jāatzīmē, ka vienreiz par Daugavpils novada apvienošanu ar Ilūkstes novadu deputāti jau balsoja, toreiz diskutējot ar Latgales pašvaldību pārstāvjiem to lēma neatbalstīt. Šodien līdzīgs balsojums notika vēlreiz, bet deputātu vairākums šoreiz savu viedokli mainīja abu novadu apvienošanu atbalstot.

Sēlijas novadu apvienības vadītājs Arvīds Kviesis pauda nožēlu, ka iespēja izveidot Sēlijas novadu netika izmantota. "Acīmredzot šī ideja nav pilnībā nobriedusi," 'Latgales Laikam" komentēja Arvīds Kviesis.

"Izskatās, ka Sēlijas sapnis ir izsapņots," secina Ilūkstes novada domes priekšsēdētājs Stefans Rāzna. Viņš atzīmēja, ka idejas strādāts ilgu laiku, taču "tautas kalpi" to nav atbalsītjuši.

Tikmēr Varakļānu novadu atsaucoties uz iedzīvotāju aptaujas rezultātiem lemts pievienot Madonas novadam. Sēdē Varakļānu novada pievienošanai Vidzemes plānošanas reģiona nevis Latgales plānošanas reģiona novadam atkal ar uzrunām aicināja neatbalstīt vairāki sabiedrībā zināmi cilvēki, taču deputātus viņiem pārliecināt neizdevās.

Vairāk lasiet 28. februāra numurā!