„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.3 °C
apmācies

Inženieru arsenāla ēkā rit vērienīga restaurācija

Daugavpils cietokšņa Inženieru arsenāla ēkā pilnā sparā norisinās vērienīgi restaurācijas darbi, „Latgales Laikam” pastāstīja Daugavpils domes vecākais eksperts projektu jautājumos Artjoms Mahļins. Būvdarbu kopējā līgumcena ir 6 440 558 eiro, tos paredzēts pabeigt 20 mēnešos.

Patlaban ēkai ir noņemts vecais bojātais jumts un notiek mūrēšanas darbi. Pagalmā ir savesti kokmateriāli, no kuriem tiks izgatavotas jumta spāres un sijas. No ēkas ir izvākti gruži un ierobežota piekļuve bīstamajām vietām.  Tur, kur vairāk nekā 20 gadus nav bijis jumta seguma, no mitruma ir iebrukušas 2. stāva pārseguma velves vairāku ķieģeļu dziļumā.

Drīzumā plānots sākt fasādes atjaunošanu. Vēsturiskās ēkas atjaunošana tiek veikta, maksimāli saglabājot tās vēsturiskos elementus, apgalvo A. Mahļins. Darbu gaitā uzietās vēsturiskās lietas netiek izmestas, bet gan  savāktas, lai pēc tam varētu izvērtēt, kuras no tām ir vērtīgas.

Inženieru arsenāla ēkas atjaunošanas gaitā paredzēts ņemt vērā simbolisko vēsturisko saikni ar inženieriem un tehniskajām zināšanām un atspoguļot laikmetam raksturīgo būvgaldniecības attīstību, kas atspoguļojas dažādajās logu un durvju ailēs, kāpņu telpā un citos vēsturiskajos būves elementos.

Daugavpils cietokšņa Inženieru arsenāla būvprojektu 2016.--2018. gadā izstrādāja SIA “Rem Pro” un arhitekta Pētera Blūma birojs “Konvents”. Autoruzraudzības grupu vada arhitekte Ilze Ratniece. Būvdarbus veic būvsabiedrība, kuru veido SIA “Lagron” un AS “Būvuzņēmums restaurators”, būvuzraudzību nodrošina SIA “Fortum”.

Vairāk lasiet 28. februāra numurā!