„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 18. aprīlis
Ceturtdiena
Jadviga, Laura
+9.0 °C
apmācies

Ja esi saslimis, sauc "ātros", nevis dodies pie ārsta!

Itālija vai Ķīna ir tālu no Latgales un citiem Latvijas reģioniem, taču atklātie korinavīrusa saslimšanas gadījumi Igaunijā, Lietuvā un Baltkrievijā liecina, ka vīrusam šis attālums nav liels. Tāpēc arī Latvijā tā apkarošanai tiek pievērsta pastiprināta uzmanība gan valdības, gan pašvaldību līmenī. Svarīgākais ir neļauties panikai, bet sekot speciālistu norādījumiem.

Atgriežoties no ceļojuma

No 28. februāra īpaši piesardzības pasākumi jāievēro personām, kuras ir atgriezušās no Itālijas -- Lombardijas, Veneto, Emīlijas -- Romanjas un Pjemontas apgabala, Japānas, Singapūras, Dienvidkorejas, Irānas un Ķīnas. Nedrīkst ignorēt sliktu pašsajūtu, jāvēro, vai nav paaugstināta ķermeņa temperatūra, rīkles iekaisums, klepus utt. To savos informatīvajos un padomu ziņojumos uzsvērusi Veselības ministrija, arī Slimību profilakses un kontroles centrs.

Ārsts apmeklēs slimnieku, nevis slimnieks -- ārstu

Sajūtot šādus simptomus, personai nav jāzvana ģimenes ārstam, bet gan uz 113, konkrēti jāpastāsta, kādi ir simptomi, kā arī jāatbild uz operatora jautājumiem. Pēc tam vienas dienas laikā dzīvesvietā ieradīsies mediķis, kurš paņems analīžu materiālu un aizvedīs to uz laboratoriju.

Rezultāti būs zināmi 24 stundu laikā, bet slimniekam jāpaliek mājās. Turklāt slimajam jāierobežo kontaktēšanās ar ģimenes locekļiem, kaimiņiem u.c.,

Ja laboratorijā nekonstatēs COVID-19, slimniekam tiks noteikts mājas režīms, kamēr viņš izveseļosies. Cilvēkam jāpiezvana ģimenes ārstam, lai tas izsniedz darba nespējas lapu.

Taču, ja analīžu rezultāti būs pozitīvi, slimnieks tiks nogādāts Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā vai Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā, kur Slimību profilakses un kontroles centra mediķi izmeklēs slimnieku, apzinās iespējamās personas, kas kontaktējušās ar viņu.     

Savukārt, ja pēdējo 14 dienu ceļojumā kādā no iepriekš pieminētajām valstīm laikā bijis bērns, mediķi iesaka vecākiem nelaist bērnu uz skolu (konsultējoties par to ar ģimenes ārstu) vismaz nākamās 14 dienas un vienoties ar darba devēju par darba nespējas lapu. Tāpat vecākiem jāpiezvana ģimenes ārstam, kurš bērnu kopā ar vecākiem novēros visu šo laiku. Ja minētie simptomi neparādīsies, bērns varēs iet uz skolu, bet, ja parādīsies -- kā teikts iepriekš, vecākiem jāzvana  uz 113. 

Vairāk lasiet 3. marta numurā!