„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.7 °C
apmācies

Tūristu interese par Daugavpili pieaug

Autora foto

Salīdzinājumā ar 2018. gadu, pērn Daugavpilī tūristu skaits pieaudzis par 11%, liecina Daugavpils pašvaldības Tūrisma attīstības un informācijas aģentūras apkopotā informācija.

Kopumā 2019. gadā Daugavpils tūrisma, kultūras un aktīvās atpūtas iestādēs reģistrēti 609 937 Latvijas un ārvalstu viesu apmeklējumi. No tiem 78% bija Latvijas iedzīvotāji un 22% -- ārvalstu viesi.

2019. gadā Daugavpili apmeklēja viesi no 58 valstīm. Visvairāk ārvalstu tūristu bija no Lietuvas -- 20%, Krievijas -- 6% un Polijas -- 5%. Daugavpili apmeklēja arī daudzi ceļotāji no Apvienotās Karalistes un Vācijas – 4%, Baltkrievijas -- 3%, Igaunijas, Nīderlandes un Zviedrijas -- 2%, Norvēģijas un ASV -- 1%. Pērn Daugavpili apmeklēja arī tūristi no Japānas, Indijas, Meksikas, Ķīnas, Dienvidkorejas, Ēģiptes, Nigērijas, Argentīnas un Brazīlijas.

Tūristu iecienītākie apskates objekti Daugavpilī pērn bija Cietoksnis, Marka Rotko mākslas centrs, mākslas galerija "Baltais zirgs", Latgales zoodārzs, Šmakovkas muzejs, Daugavpils skrošu rūpnīca, Daugavpils inovāciju centrs, Baznīcu kalns, Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs un Daugavpils sikspārņu centrs.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes apkopotajiem datiem, 2019. gadā Daugavpilī ir nakšņojušas 71 067 personas, kas ir par 10% vairāk nekā 2018. gadā. Ārvalstu viesu skaits Daugavpils naktsmītnēs ir pieaudzis par 8%.

Pateicoties jauniem tūrisma produktiem un piedāvājumiem, aizvadītajā gadā Daugavpils tūrisma piedāvājums kļuva vēl daudzveidīgāks, ģimenēm draudzīgāks un atraktīvāks. Piemēram, Daugavpils cietoksnī tika atklāta jauna ekspozīcija “Medicīnas izstāde ar kontracepcijas ekspozīciju”, Latgales Centrālajā bibliotēkā uzsāka darbu Ģimenes digitālo aktivitāšu centrs, bet Daugavpils medicīnas koledžā tika atklāta ekspozīcija “Mani Latvijas stāsti”.

Pērn pilsētā tapa jauni piedāvājumi aktīvās atpūtas cienītajiem -- elektroskūteru, elektrovelosipēdu un gokartu noma. Par patīkamu jaunumu dabas un aktīvās atpūtas cienītājiem aizvadītajā sezonā kļuva arī Stropu centrālā pludmale, kas tika labiekārtota ar dažādiem atpūtas elementiem -- unikālu ezera pontonu konstrukciju, gājēju promenādi, veloceliņu, soliņiem, vingrošanas laukumu un āra trenažieriem.

2019. gadā vislielāko apmeklētāju un tūristu skaitu pulcēja Daugavpils svētki, Muzeju nakts, Mākslas nakts Daugavpils cietoksnī, 5. Starptautiskais kara vēstures rekonstrukcijas klubu festivāls “Dinaburg 1812”, I Starptautiskais ielu teātra un klaunādes festivāls un Rīgas ielas svētki.

Lai veicinātu interesi par Daugavpili kā tūrisma galamērķi, 2019. gadā tika rīkotas ārvalstu žurnālistu, tūrisma blogeru un tūrisma aģentūru pārstāvju vizītes, iepazīstinot ar apskates objektiem un tūrisma pakalpojumiem. Informācija par Daugavpili tika izplatīta Latvijas, Lietuvas un Igaunijas tūrisma informācijas centros, starptautiskajās tūrisma izstādēs un dažādos citos starptautiskos pasākumos vairāk nekā 18 valstīs.

Par vienu no nozīmīgākajiem aizvadītā gada pasākumiem tūrisma nozarē kļuva 2. starptautiskā tūrisma kontaktbirža “Daugavpils – nesteidzies, atpūties baudi”, ko apmeklēja vairāk nekā 50 tūrisma aģentūru pārstāvji no sešām valstīm.