„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+3.1 °C
apmācies

Reālā laika dati un vizualizācijas par koronavīrusa izplatību pasaulē

Ja #Ēkultūra piedāvātie digitālie resursi jums nešķiet interesanti, viss YouTube piedāvātais repertuārs liekas jau kaut kur redzēts, mājas grāmatu plaukts ir pārlasīts vairākas reizes un bibliotēkas slēgtas, vai gluži vienkārši jums patīk ilgi un pamatīgi pētīt lapas, kurās ir daudz dažādu skaitļu un krāsainu grafiku, "Latgales Laiks" ir apkopojis saites uz dažiem interesantiem interneta resursiem. Tajos aplūkojamā informācija par koronavīrusa izplatību visā pasaulē tiek nepārtraukti atjaunināta no dažādiem uzticamiem datu avotiem un ir aplūkojama vizuāli uzskatāmā veidā. Šie skaitļi un grafiki vismaz pagaidām nerada drošības sajūtu un cerības par ātru vīrusa atkāpšanos, tomēr daudziem no mums patīk "būt informētiem" vai gluži vienkārši uz mirkli "iegrimt" skaitļos un tabulās. Katrā ziņā šis ir vēl viens veids, kā pavadīt laiku tiem, kas šobrīd piespiedu kārtā spiesti sēdēt mājās.

Neatkarīga zinātnieku un programmētāju un citu brīvprātīgo komanda jau daudzus gadus uztur projektu www.worldometers.info, kas tiek uzskatīts par ļoti uzticamu datu avotu. Jaunākais "skaitītājs" https://www.worldometers.info/coronavirus/ veltīts koronavīrusa izplatībai.

Džonsa Hopkinsa universitātes (ASV) Sistēmu zinātnes un inženierijas centra izstrādātā Corvid-19 saslimšanas gadījumu vizualizācija visu svarīgāko informāciju attēlo ļoti kompaktā veidā vienā ekrānā.

Norvēģu laikraksta "Verdens Gang" apkopotie dati pamatā ir par Norvēģijā saslimušajiem un ir piejami tikai norvēģu valodā, tomēr arī šeit ir dažas interesantas vizualizācijas un lapas lejasdaļā atrodama statistika arī par citām valstīm.

BBC sagatavotajos grafikos var vērot, kā laika gaitā mainījās saslimušo skaits Corvid-19 visvairāk skartajās valstīs.

Laikraksta "Washington Post" datu žurnālisti sagatavojuši ļoti informatīvu vizualizāciju par to, kāpēc nepieciešams ierobežot cilvēku pulcēšanos. Ja nelasāt angliski, uzmanīgi pavērojiet animācijas, un sapratīsiet, kāpēc un kādā tieši veidā vīrusa izplatības līkni var padarīt plakanāku, lai nepārslogotu veselības sistēmu. Lai lasītu šo rakstu, pirmajā lapā izvēlieties opciju "Free".