„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 23. aprīlis
Otrdiena
Georgs, Jurģis, Juris
+1.3 °C
neliels sniegs

Daugavpilī “Covid-19” analīžu paraugus ņem Sporta medicīnas centrā

Autora foto

Paraugu ņemšana pacientiem, kuriem ir aizdomas par inficēšanos ar koronavīrusu („Covid-19”), ir organizēta Sporta medicīnas centra telpās Daugavpils Olimpiskajā centrā. Šī vieta šim mērķim ir izraudzīta tādēļ, ka šeit ir gan ērta piebraukšana, gan arī atsevišķa ieeja.

Valsts apmaksātas analīzes šeit tiek nodrošinātas cilvēkiem, kuriem pēc atgriešanās no ārzemēm 14 dienu laikā parādās saslimšanas simptomi (paaugstināta temperatūra, klepus, rīkles iekaisums vai elpas trūkums), kā arī Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologu noteiktajām kontaktpersonām, kuras atrodas karantīnā un kurām 14 dienu laikā ir parādījušies saslimšanas simptomi.

Nacionālais veselības dienests informē, ka no 19. marta pacientiem valsts apmaksātu „Covid–19” analīžu veikšanai pēc iepriekšēja pieraksta ir iespēja ar savu automašīnu doties uz konkrētiem analīžu punktiem arī ārpus Rīgas – Daugavpilī, Liepājā un Valmierā.

Svarīgi, ka uz šiem analīžu nodošanas punktiem drīkst ierasties tikai ar savu automašīnu, iepriekš piezvanot un pierakstoties pa tālruni 8303. Kājām, ar sabiedrisko transportu vai taksometru ierasties ir aizliegts! Pie tiem, kam nav automašīnas, laboratorija brauks uz mājām. Paši, bez pieraksta, cilvēki un šīm analīžu nodošanas vietām doties nedrīkst.

Lai pieteiktos valsts apmaksātu analīžu veikšanai šajos reģionālajos punktos, pacientiem vieglu simptomu gadījumos (paaugstināta temperatūra, klepus, rīkles iekaisums) jāzvana uz tālruni 8303. Tālruņa darba laiks ir katru dienu no pl. 9.00 līdz 18.00.

Pie pacientiem, kuriem nebūs iespējams ierasties ar savu automašīnu analīžu nodošanas punktā, ieradīsies Centrālās laboratorijas speciālisti, kas analīzes paņems dzīvesvietā.

Ja veselības stāvoklis strauji pasliktinās, jāzvana uz Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) ārkārtas tālruni 113. Uz 113 jāzvana arī tajos gadījumos, kad slimības simptomi ir smagi -- ļoti augsta temperatūra, elpas trūkums. Šādās situācijās pie pacienta dosies NMPD brigāde, lai paņemtu analīzes vai nogādātu pacientu slimnīcā.

Koronavīrusa („Covid-19”) pandēmijas dēļ Latvijā līdz 14. aprīlim ir izsludināts ārkārtas stāvoklis, Daugavpilī ir ieviesti stingri pasākumi pret koronavīrusa izplatību. Viens no visefektīvākajiem veidiem, kā mazināt inficēšanās iespējas, ir sociālā pašizolācija. Cilvēki ir aicināti bez vajadzības neatstāt savu mājokli un neapmeklēt vietas, kur pulcējas liels cilvēku skaits.