„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+2.9 °C
apmācies

Savā vietā – Krāslavas bērnu un jauniešu centrā

Foto: Valentīna Sirica

Elfa Islamgarajeva nesen kļuva par Krāslavas bērnu un jauniešu centra vadītāju. Viņas pedagoģiskais stāžs ir vairāk nekā trīsdesmit gadi, pusi no tā viņa strādāja Grāveru pamatskolas direktores amatā. Šī mazā lauku skola, kura bija nosaukta Rīgas un visas Latvijas Metropolīta Aleksandra ( Kudrjašova) vārdā, diezgan ilgu laiku pastāvēja, pateicoties viņa aizbildnībai, taču 2019. gadā to slēdza.

Elfa pašlaik iepazīstas ar centra darbību un jaunajiem kolēģiem. Turklāt ar koronavīrusa „Covid-19” izplatību saistītie ierobežojumi ieviesuši korekcijas arī centra darbā. Taču Elfa atzīmē, ka viņai ir svarīgi, lai arī šis sarežģītais laika posms tiktu izmantots lietderīgi.

Pagājis tikai mēnesis, kopš Elfa Islamgarajeva apstiprināta Krāslavas bērnu un jauniešu centra vadītājas amatā, un viņas novadnieki apgalvo, ka Elfa ir savā vietā. Jo Grāveros viņu pazīst kā enerģisku, idejām bagātu cilvēku, kas prot iesaistīt radošajā procesā ne tikai bērnus, bet arī pieaugušos.

Elfa bija aktīva jau skolas gados un studiju laikā Daugavpils Pedagoģiskajā institūtā. Viņas talantus saskatīja ne tikai skolā, bet arī vietējā Kultūras namā. E. Islamgarajeva savulaik dziedāja korī un joprojām ir Grāveru pagasta deju kolektīva „LiDejas” dalībniece.

Mēdz teikt, ka skolotājs ir nevis profesija, bet aicinājums. Lai par tādu kļūtu, ir pastāvīgi sevi jāpilnveido un, protams, jāmīl bērni.

„Man ir prieks par mūsdienu jaunatni – daudzpusīgiem un zinātkāriem bērniem, kuri vēlas daudz ko sasniegt un visu paspēj. Viņi uzvar konkursos, olimpiādēs, sporta sacensībās, demonstrē savu talantu uz skatuves. Bērniem un jauniešiem ir iespēja piedalīties dažādās programmās un pat mācīties ārzemēs kultūras un izglītības skolēnu apmaiņas programmās. Ar vārdu sakot, attīstībai ir daudz iespēju.

Mūsdienās pilnvērtīgā skolas dzīvē ar plašāku iespēju spektru iesaistīti pat bērni no attāliem ciemiem, jo ar pagastu autobusiem viņus aizved uz mācībām pilsētas skolās.

Ir labi, ka pastāvīgi tiek attīstīti bērnu un jauniešu interešu centri. Ikviens bērns šeit var atrast sev tīkamu nodarbošanos, atklāt un attīstīt savas spējas dažādās jomās. Mūsu centrā šādu iespēju sniedz tehniskās modelēšanas, sporta tūrisma, peldēšanas, tautas deju, dekoratīvās un lietišķās mākslas, automoto un foto pulciņš u.c.

Ļoti daudzi vecāki ir nobažījušies par savu bērnu datoratkarību. Pat jaunāko klašu skolēni daudz laika pavada pie planšetdatoriem un citām mūsdienu ierīcēm, tāpēc tiek pamesta novārtā grāmatu lasīšana, pastaigas un komunikācija ar vienaudžiem. Kā „izraut” bērnu no virtuālās pasaules? Viens no labākajiem risinājumiem ir atvest viņu uz interešu centru. Šajā gadījumā ir liela iespēja, ka viņš sāks par kaut ko nopietni interesēties, atklās savu radošo potenciālu un atradīs jaunus draugus. Mūsu centru apmeklē vairāk nekā 300 cilvēki vecumā no 7 līdz 25 gadiem.

Protams, ir svarīgi, lai centrs bērniem kļūtu par otrajām mājām, kur ir mājīga un sirsnīga gaisotne. Tas ir mans un kolēģu svarīgākais uzdevums,” saka Elfa.