„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
-1.2 °C
daļēji mākoņains

Jānis Mežulis: patriotiskajai audzināšanai ir liela nozīme

Daugavpils pilsētas Jaunsargu vienības instruktoru kaprāli Jāni Mežuli var saukt par pilnas slodzes patriotu. Ikdienā viņa vadībā jaunieši apgūst valsts aizsardzības prasmes, bet brīvajā laikā Jānis ir viens no tautas tradīciju kopējiem LKC vidējās paaudzes deju kolektīvā “Saime”.

Jānis Mežuļa dzimtā puse ir Rēzeknes novada Lūznava. Viņš studējis Rēzeknes Augstskolā (tagad -- Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija) un jau nepilnus 10 gadus ir Daugavpils pilsētas Jaunsargu vienības instruktors, kā arī pasniedz Valsts aizsardzības mācību Daugavpilī un Rēzeknes novada Maltas vidusskolā.

“Mana nonākšana līdz Jaunsardzei bija likumsakarīga,” atceras Jānis, “skolas gados pats biju iesaistījies Jaunsardzes kustībā. Nodarbības vadīja mans onkulis Ivars Kļaviņš. Tad, kad valstī sākās krīze, ar pamatdarbu – mērniecību – bija grūti nopelnīt. Tajā laikā bija vakanta jaunsargu instruktora amata vieta – piekritu un strādāju vēl joprojām.”

Jaunsardze ir jauniešu kustība, kas pakļauta Latvijas Republikas Aizsardzības ministrijai. Tā ir interešu izglītības programma, kur jaunieši no 10 līdz 21 gada vecumam var apgūt dažādas zināšanas un iemaņas, ko piedāvā Jaunsardzes centrs. Jānis norāda, ka cilvēkiem reizēm rodas maldīgs priekšstats, ka Jaunsardzes kustība saistīta tikai ar militāro jomu. “Mācību procesā tiek apskatītas dažādas tēmas – militārā joma, lauka kaujas iemaņas, veselīgs dzīvesveids, tūrisms, pirmā medicīniskā palīdzība, izdzīvošana dabā, vēsture, patriotisms un ļoti daudz tēmu, kas nav saistītas ar militāro jomu,” skaidro kaprālis Jānis Mežulis.

Vairāk lasiet 8. maija numurā!