„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.1 °C
apmācies

PAS “Daugavpils siltumtīkli” nepagarina līgumu ar privāto siltumenerģijas piegādātāju

Pašvaldības AS “Daugavpils siltumtīkli” atteikusies pagarināt līgumu par siltuma iegādi pilsētas vajadzībām ar vienu no privātajiem siltumenerģijas piegādātajiem “Fortum Daugavpils”.

PAS “Daugavpils siltumtīkli” valdes locekle Oļesja Duškeviča pastāstīja „Latgales Laikam”, Daugavpils siltumapgādes uzņēmums saskaņā ar 2011. gadā noslēgto līgumu apkures sezonā katru gadu iepirka no “Fortum Daugavpils”, kas ir “Sprino” saistību pārņēmējs, apmēram 14% no visas pilsētā patērējamās siltumenerģijas. Šo siltumenerģiju privātais uzņēmums ražoja tam piederošā šķeldas katlumājā siltumcentrālē Nr. 3 (SC 3).

Atbilstoši līguma nosacījumiem, līdz 2034. gadam ik pēc pieciem gadiem PAS “Daugavpils siltumtīkli” ir pienākums izsludināt iepirkuma procedūru tāda paša siltumenerģijas apjoma piegādei, kas arī pērn ticis aizdarīts. “Fortum Daugavpils” bija vienīgais pretendents, kurš iesniedza savu piedāvājumu. Iepirkumu komisija izvērtēja piedāvājumu un, ņemot vērā gāzes cenu, atzina, ka šis piedāvājums PAS “Daugavpils siltumtīkli” ir ekonomiski neizdevīgs un šī iemesla dēļ iepirkuma procedūru pārtrauca, nepagarinot ar “Fortum Daugavpils” siltumenerģijas piegādes līgumu.

Ja minētais uzņēmums iepirkumā būtu uzvarējis, tas būtu ieguvis tiesības piegādāt PAS “Daugavpils siltumtīkli” siltumenerģiju vēl piecus gadus.

“Fortum Daugavpils” bija tiesības pārsūdzēt šo spriedumu Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB), ko tas arī izdarīja. PAS “Daugavpils siltumtīkli” saistībā ar notikušo sniedza paskaidrojumus un IUB atzina, ka Iepirkumu komisijas lēmums bijis likumīgs un pareizs un iepriekš ierosinātā administratīvā lieta ir izbeidzama.

Teorētiski “Fortum Daugavpils” gan vēl pastāv iespēja vērsties Administratīvajā tiesā un pārsūdzēt IUB lēmumu, norādīja PAS “Daugavpils siltumtīkli” valdes locekle.

Turpmāk šos trūkstošos aptuveni 14% pilsētai nepieciešamās siltumenerģijas PAS “Daugavpils siltumtīkli” ražos pati ar savām jaudām. Patlaban Daugavpils siltumapgādes uzņēmums turpina arī attīstīties un būvē SC 3 teritorijā jauno šķeldas katlumāju ar 30 MW jaudu. Tāpat uzņēmums ir izsludinājis iepirkumu jauna mūsdienīga 20 MW gāzes katla ar augstu lietderības koeficientu uzstādīšanai.

PAS “Daugavpils siltumtīkli” valdes locekle norādīja, ka pie pašreizējās gāzes cenas uzņēmumam pašam ir izdevīgāk ražot siltumenerģiju nekā to no kāda iepirkt. Nākamajai apkures sezonai gāzes cena ir fiksēta, bet aiznākamajai uzņēmumam jau būs sava šķeldas katlumāja. Gadījumā, ja gāzes cena atkal pieaugs un uzņēmumam kļūs izdevīgāk siltumenerģiju iepirkt, tas atkal varēs izsludināt iepirkumu neatkarīgajiem piegādātājiem par siltumenerģijas piegādes tiesībām.