„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+5.2 °C
apmācies

Attālinātās apmācības - izaicinājumu laiks

Autora foto - Janita Zarakovska

Attālinātās apmācības Daugavpils novadā bijis jaunu izaicinājumu laiks gan pedagogiem, gan arī skolēniem. Tas bija laiks, kad uz jauno lietu kārtību varēja skatīties gan kā uz problēmu, gan kā uz jaunu iespēju, Daugavpils novada pašvaldības preses konferencē atzina Daugavpils novada Izglītības pārvades vadītāja Janita Zarakovska.

Aizvadītais mācību gads Daugavpils novada mācību iestādēs sākās kā parasti un ritēja ierastajā ritmā -- tika aizvadītas mācību olimpiādes, sporta sacensības, bērni cītīgi gatavojās XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem, apgūstot deju programmu, koru, vokālo ansambļu un folkloras dziesmu repertuāru.

Marta vidū, kad valdība sakarā ar saslimstību ar “Covid-19” izsludināja valstī ārkārtējo situāciju, viss krasi mainījās. Mācības skolā klātienē tika pārtrauktas, apstājās visas aktivitātes ārpus mācību procesa, un gan skolotājiem, gan arī skolēniem un viņu vecākiem sākās neierastais attālināto apmācību laiks. Mācības galvenokārt notika ar e-vides starpniecību, izmantojot dažādas platformas. Bet skolēniem, kam tas nebija pieejams, tika nodrošināti izdrukātie materiāli un uzdevumi.

Attālinātā mācīšanās procesa ietvaros pedagogiem nācās apgūt jaunas iemaņas saistībā ar tehnoloģiju izmantošanu. Skolēniem šāds mācīšanās modelis attīstīja spēju pašiem pieņemt lēmumus, plānot savu laiku un kļūt patstāvīgākiem, kā arī stiprināt pašvadītas mācīšanās prasmes. Savukārt vecākiem līdzdalība bērnu mācību procesā, nodrošinot nepieciešamo atbalstu, deva lielāku izpratni par šo procesu un sekmēja sadarbību ar skolu. Jo mazāks bērns, jo lielāks vecāku atbalsts viņam bija nepieciešams. Diemžēl ne visi vecāki aizņemtības dēļ spēja nodrošināt saviem bērniem nepieciešamo atbalstu.

Sarežģītāk attālinātās apmācības process padevās bērniem ar mācīšanās grūtībām. Viņiem bija nepieciešams nepārtraukts vecāku un pedagogiem atbalsts. Bija arī tādi bērni, kam pietrūka pašdisciplīnas un spējas pašorganizēties mācībām.

Dažiem vecākiem un bērniem grūtības šajā procesā sagādāja nepieciešamās digitālās pratības trūkums. Bija arī ģimenes, kurām bija dažādi tehniskie ierobežojumi, tai skaitā nebija interneta pieslēguma.

Viena no lielākajām attālinātās apmācības problēmām bērniem bija saskarsmes trūkums ar vienaudžiem. Tāpat nebija iespēju attīstīt savas radošās intereses interešu izglītības pulciņos, sporta sekcijās un citās radošo potenciālu attīstošās aktivitātēs.

Neskatoties uz valstī izsludināto ārkārtējo situāciju, Daugavpils novadā tika aizvadītas vairākas mācību olimpiādes. Vairāki novada skolēni sekmīgi startēja arī valsts mācību olimpiādēs. Par labiem rezultātiem skolēni saņēma naudas balvas un pateicības. Novada domes Pateicības rakstus saņēma arī skolotāji, kuri sagatavoja izcilniekus.

Saskaitot iegūtās vietas, vidusskolu grupā pirmo vietu ieguva Špoģu vidusskola, otro -- Salienas vidusskola, bet trešo vietu dalīja Sventes un Vaboles vidusskola. Pamatskolu grupā pirmo vietu izcīnīja Naujenes pamatskola, otrajā vietā ierindojās Kalupes pamatskola, bet dalītajā trešajā vietā -- Silenes un Laucesas pamatskola.

9. un 12. klašu skolēni mācību gadu noslēdz ar eksāmenu sesiju. Šogad sakarā ar ieviestajām izmaiņām mazākumtautību skolās devīto klašu beidzēji pēc izvēles var kārtot latviešu valodas eksāmenu, bet pārējie eksāmeni visām 9. klasēm tika atcelti. 12. klašu skolēni kārtos eksāmenus, ievērojot valstī noteiktos ierobežojumus un piesardzības pasākumus. Diemžēl mācību gada skaistākie noslēguma pasākumi -- pēdējais zvans un izlaidums, šī mācību gada absolventiem ies secen.

2019./ 2020. mācību gadā Daugavpils novada izglītības iestādēs mācījās 1404 skolēni, tai skaitā 97 pirmklasnieki, bet pirmsskolas grupās -- 471 izglītojamais. Novadā joprojām ir piecas vidusskolas, deviņas pamatskolas, divas pirmsskolas izglītības iestādes, sporta skola un Malnavas koledžas Izglītības programmu īstenošanas vieta “Višķi”.