„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+12.9 °C
nedaudz mākoņains

Demontāžas darbi jaunās šķeldas katlumājas būvniecības vietā tuvojas noslēgumam

Jaunās šķeldas katlumājas būvniecības vietā pašvaldības PAS „Daugavpils siltumtīkli” siltumcentrāles Nr. 3 (SC-3) teritorijā noslēgumam tuvojas demontāžas darbi, „Latgales Laiku” informēja Daugavpils domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš.

Patlaban objektā ir demontēts sliežu ceļš, utilizēti mazuta atlikumi, izraktas un demontētas pazemes tvertnes un sūkņu stacija. Pavisam drīz laukums būs gatavs jaunas ēkas pamatu likšanai, un jūnijā -- jūlijā sāksies tās būvniecība. Jaunās iekārtas jau ir daļēji piegādātas, to uzstādīšanu plāno uzsākt vasaras otrajā pusē, visus darbus pabeidzot  savlaicīgi un nepakļaujot projektu Eiropas finansējuma zaudēšanas riskam.

Pašvaldības vadītājs norādīja, ka atpalicība katlumājas būvniecībā izveidojās 2017.--2018. gadā, kad vairakkārt nācās izsludināt iepirkumu. Tādējādi līgumu par būvdarbiem ar realizācijas termiņu līdz šī gada beigām izdevās noslēgt vien pērn vasarā. Saskaņā ar nosacījumiem Eiropas Savienības finansējums minētā projekta realizācijai ir jāapgūst līdz nākamā gada jūnijam.

Ir svarīgi, lai jaunā katlumāja kļūtu par galveno siltumenerģijas piegādātāju. Plānots, ka tā spēs saražot siltumenerģiju lētāk, nekā to patlaban uzņēmums iepērk no piegādātājiem.

Pašvaldības vadītājs uzskata, ka jaunās katlumājas uzbūvēšana būs nopietns ieguldījums PAS „Daugavpils siltumtīkli” attīstībā un, kad izbeigsies līgumi ar privātajiem piegādātājiem, uzņēmumam būs pietiekamas savas jaudas, lai nodrošinātu pilsētai nepieciešamo siltumenerģijas apjomu.

Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Lāčplēsis norādīja, ka jaunceļamā katlumāja atradīsies blakus līdzīgai privātā ražotāja katlumājai, kas arī strādā ar šķeldu. Privātais piegādātājs līdz šim piegādāja „Daugavpils siltumtīkliem” siltumenerģiju par 17% lētāk par ražošanas pašizmaksu uzņēmumā. Tas nozīmē, ka arī siltumapgādes uzņēmums jaunajā katlumājā varētu ražot lētāku siltumenerģiju.

Ja „Daugavpils siltumtīkli” strādās pietiekami efektīvi, tad piegādātāji no malas nespēs piedāvāt tam siltumenerģiju par 17%, 20% vai 23% lētāk, uzsvēra J. Lāčplēsis.

Runājot par būvniecības gaitu, pašvaldības vadītāja vietnieks pauda nopietnas bažas par to, ka pērn novembrī objektā uzsāktie būvdarbi varētu netikt pabeigti laikā un ka varētu tikt meklēti tehnoloģiski risinājumi būvniecības vienkāršošanai, kā rezultātā katlumāja varētu iegūt sliktākus tehnoloģiskos rādītājus.

Vērienīgā projekta rezultātā pilsētā paredzēts uzbūvēt šķeldas katlumāja ar jaudu 36 MW. Projekta kopējās izmaksas ir 14,1 miljoni eiro, tostarp 5,3 miljoni ir Kohēzijas fonda līdzfinansējums. Papildu tam ir izsludināts arī iepirkums jaunā gāzes katla uzstādīšanai TEC-3.

PAS “Daugavpils siltumtīkli” infrastruktūras tālāka modernizācija ļaus optimizēt uzņēmuma darbību, ļaus paaugstināt siltumapgādes efektivitāti un drošību, kā arī pozitīvi ietekmēs apkures tarifa veidošanos.