„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+5.2 °C
apmācies

Atliek administratīvā līguma slēgšanu strīda lietā ar "Clean R”

Daugavpils domes ārkārtas sēdē pašvaldības deputāti nolēma uz divām nedēļām, līdz 18. jūnijam, atlikt administratīvā līguma slēgšanu, kurš paredz mierizlīgumu pašvaldības un vides pakalpojumu uzņēmuma "Clean R” strīda lietā.

“Mierizlīguma piedāvājumu Daugavpils dome saņēmusi no "Clean R”. Tajā uzņēmums piedāvā pašvaldībai izbeigt tiesvedību savstarpējā strīdā, kur prasījumi ir saņemti gan no Daugavpils domes, gan arī uzņēmuma, kā rezultātā “Clean R” pārskaita pašvaldības budžetā 100 000 eiro, pašvaldība atsauc savas pretenzijas un lietas virzīšanu Apgabaltiesā tiek pārtraukta.

Par atkritumu vietā “izvesto gaisu” Daugavpils pašvaldība tiesājas ar “Clean R” kopš 2017. gada augusta. 2019. gada martā pirmās instances tiesa Rēzeknē pasludināja spriedumu par labu “Clean R”. Pašvaldība šo spriedumu pārsūdzēja un patlaban minētais strīds tiek skatīts Administratīvajā apgabaltiesā. Pašvaldības prasības summa pret “Clean R” ir 773 639 eiro. Savukārt “Clean R” pārstāvji ir pārliecināti par savu taisnību un vēlas piedzīt no pašvaldības 53 000 eiro.

Daugavpils domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš piedāvāja atlikt strīda skatīšanu Administratīvajā apgabaltiesā, kā arī izsludināt domes sēdē pārtraukumu, lai ļautu deputātiem iepazīties ar lietas materiāliem, Valsts kontroles atzinumiem, citiem dokumentiem un uzaicinātu uz tās turpinājumu “Clean R” pārstāvjus viņu viedokļa uzklausīšanai.

Domes deputāts Aivars Broks pauda neizpratni, kādēļ pašvaldība negrib turpināt tiesvedību, ja tai ir cerības atgūt visu šo summu. Savukārt ja uzņēmumā “Clean R” ir pārliecināti par savu taisnību, tad kādēļ uzņēmums nevēlas turpināt tiesvedību un piedzīt no pašvaldības 53 000 eiro, bet piedāvā izmaksāt pašvaldībai 100 000 eiro.

Domes priekšsēdētājs pieļāva, ka neviena no šajā strīdā iesaistītajam pusēm, iespējams, nav pilnībā pārliecināta par tiesvedības iznākumu.

A. Elksniņš pauda pārliecību, ka “Clean R”, izmantojot neprecizitātes līgumā un likumdošanā, gadiem ir krāpis pilsētas iedzīvotājus un iestādes, kas izmantoja uzņēmuma sniegtos pakalpojumus. Šo viņa iekšējo pārliecību veidojuši Valsts kontroles atzinumi lietās, kas skar atkritumu apsaimniekošanu.

Prasības iesniedzējs norādījis, ka vairāku gadu garumā atkritumu apsaimniekotājs iekasējis no daugavpiliešiem maksu par sniegtajiem pakalpojumiem, vadoties no tā, ka viens kubikmetrs sadzīves atkritumu sver 160 kilogramus. Savukārt, izanalizējot SIA “Atkritumu apsaimniekošanas Dienvidlatgales starppašvaldību organizācija” poligonā nodotu atkritumu daudzumu, dome ir secinājusi, ka 2015.--2016. gadā viena sadzīves atkritumu kubikmetra svars variējies no 106 līdz 109 kilogramiem.

Līdz nesenam laikam uzņēmums “Clean R” šos pārkāpumus nebija atzinis, bet dome uztur prasību, ka kaitējums tomēr ir ticis nodarīts.

Ja nebūtu šīs Daugavpils domes prasības tiesā, tad, visdrīzāk, no uzņēmuma netiktu saņemts priekšlikums par 100 000 eiro ziedojumu pašvaldībai, abām pusēm atsaucot savstarpējās prasības, ir pārliecināts A. Elksniņš.

Nepieciešamību uzaicināt uz domes sēdi “Clean R’” pārstāvjus minētā jautājuma izskatīšanai pauda arī domes deputāte Inguna Kokina.

Savukārt domes deputāte Līvija Jankovska atzina, ka atceroties “briesmu laikus”, kad ar atkritumu apsaimniekošanu pilsētā nodarbojās “Clean R”, taču norādīja, ka viņai ir par maz informācijas, lai lemtu par šo jautājumu.

Lai noskaidrotu daugavpiliešu viedokli jautājumā par mierizlīgumu, plānots veikt iedzīvotāju aptauju.

Administratīvajā apgabaltiesā “Latgales Laiks” noskaidroja, ka lietas izskatīšana, kurā abi procesa dalībnieki -- Daugavpils  dome un vides pakalpojumu uzņēmums "Clean R” pieprasa piedzīt abpusējā līguma darbības laikā radušos zaudējumus, ir atlikta līdz 3. septembrim.

Lūgumu par lietas atlikšanu tiesas sēdē izteica pieteicēji. Procesa dalībniekiem ir dots laiks vienoties par administratīvā līguma noslēgšanu.

Ar atkritumu apsaimniekošanu Daugavpilī SIA „Clean R” nodarbojās laika posmā no 2014. gada maija līdz 2017. gada septembrim.