„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+7.9 °C
apmācies

Mēģinājums atgūt "Modus būvei" samaksātos 300 000 eiro var radīt papildu zaudējumus

Autora foto - Bijušās 5. vidusskolas ēka, uz kuru pēc remonta bija plānots pārcelt Saskaņas pamatskolu

Mēģinājums atgūt būvniekam SIA "Modus būve" samaksāto 300 000 eiro avansu par plānotajiem būvdarbiem bijušās 5. vidusskolas ēkā (Parādes ielā) tiesas ceļā pašvaldībai var radīt papildu zaudējumus, Daugavpils domes vadības preses konferencē žurnālistiem atzina domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš.

2018. gada novembrī, kad bija pārskaitīts avanss un kļuva skaidrs, ka darbi netiks izpildīti, pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja iejaukšanās pašvaldība lauza līgumu, lai nezaudētu projekta īstenošanai paredzēto Eiropas Savienības finansējumu, un kopā ar Juridisko departamentu izskatīja veidus, kā atgūt naudu.

Pašlaik pašvaldība izmanto bezmaksas opcijas, ko piedāvā likumdošana, lai šo naudu atgūtu. Pašvaldība ir vērsusies Ekonomiskas policijā ar iesniegumu par iespējamo krāpniecību un uzņēmuma “Modus būve” novešanu līdz maksātnespējai.

Saistībā ar iespējamo korupciju, decembrī ir nozīmēta prasības izskatīšana tiesā pret "Modus būve" īpašnieku un bijušo domes priekšsēdētāju, tagadējo pašvaldības deputātu Rihardu Eigimu. Šajā lietā pašvaldība ir iesniegusi prasību par 300 000 eiro piedziņu. Abas šīs prasības pašvaldībai neko nav maksājušas.

Tiek izskatīts arī variants celt prasību pret apdrošinātājiem. Atšķirībā no abiem iepriekš minētajiem gadījumiem, par šo prasību pašvaldībai jau būs jāmaksā 4500 eiro nodeva. Turpinot tiesāšanos un zaudējot otrajā instancē, pašvaldībai var nākties šķirties vēl no 7500 eiro, bet apelācijas instancē – no 15 000 eiro budžeta līdzekļu. Prasību pret apdrošinātāju var celt līdz 2022. gadam.

Savukārt Daugavpils  domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Lāčplēsis norādīja -- ja pašvaldība grib atgūt 300 000 eiro avansa maksājumu, nauda būtu jāmeklē tur, kur tā ir atrodama. “Modus Būve”, pret kuru ir sākts maksātnespējas process, šīs naudas nav. Nauda ir vai nu jāzaudē, vai jāsaņem no apdrošinātājiem.

Arī notikušajā vainojamās personas nedrīkst palikt nesodītas. Taču pat tad, ja viņu vaina tiks pierādīta, pašvaldībai tas diez vai ļaus atgūt naudu. Tādēļ ir jāstrādā abos virzienos, uzsvēra J. Lāčplēsis.

Ģenerālprokuratūra uztur apsūdzību pret R. Eigimu par 300 000 eiro izkrāpšanu, Ekonomikas policija izmeklē kriminālprocesu par “Modus Būve” ļaunprātīgu novešanu līdz maksātnespējai. Diemžēl naudas no tā pašvaldības budžetā vairāk nekļūst. Patlaban ir izveidota komisija, lai izvērtētu apstākļus un noteiktu atbildīgos naudas pārskaitīšanā un zaudēšanā, kā arī iespējamos scenārijus naudas atgūšanā.

Pērn Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs uzsāka izmeklēšanu saistībā ar iespējamo R. Eigima 10 000 eiro kukuļa pieprasīšanu. Vēlāk ģenerālprokuratūra pret bijušo domes priekšsēdētāju cēla arī apsūdzības šajā lietā. Korupcijas skandāls saistīts ar izglītības iestāžu pārbūves iepirkumu, kurā par uzvarētāju atzīta SIA "Modus būve". Noslēgts līgums un Daugavpils pašvaldība veikusi priekšapmaksu 300 000 eiro apmērā, taču uzņēmums būvdarbus nav veicis.