„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.3 °C
apmācies

SIA "Fortum Daugavpils" pārmet komunikācijas trūkumu

Autora foto „Fortum Daugavpils” katlumāja SC3 teritorijā

Komentējot presē nesen publicēto informāciju par to, ka PAS "Daugavpils siltumtīkli" ir atteikusies pagarināt ar SIA "Fortum Daugavpils" līgumu par siltuma iegādi pilsētas vajadzībām, „Fortum Daugavpils” pārstāvji „Latgales Laikam” atzina, ka viņiem pagaidām nav izdevies panākt sarunu par iepirkumam iesniegtā piedāvājuma ekonomisko izdevīgumu.

Diskusiju nav izdevies panākt ne ar Daugavpils siltumapgādes uzņēmumu par iepirkumam "Par siltumenerģijas piegādi PAS "Daugavpils siltumtīkli" vajadzībām" iesniegtā piedāvājuma ekonomisko izdevīgumu, ne ar Iepirkumu uzraudzības biroju par "Daugavpils siltumtīklu" šī gada 22. janvāra lēmumu pasludināt “Fortum Daugavpils" par atklātā konkursa uzvarētāju siltumenerģijas piegādei nākamajam periodam un 28. aprīļa paziņojumu par iepriekšējā lēmuma atcelšanu un  konkursa pārtraukšanu.

„Fortum” pārstāvji uzskata, ka konkurences apstākļos centralizētās siltumapgādes ražošanas nodrošināšanai ir būtiski atsevišķi vērtēt to, kas ir izdevīgi konkurējošam siltumenerģijas ražotājam, kādi ir "Daugavpils siltumtīkli", un to, kas ir izdevīgs siltumenerģijas gala patērētājiem – Daugavpils iedzīvotājiem un uzņēmumiem, kuri izmanto centralizēto siltumapgādi.


Šobrīd Daugavpilī ir zemākais siltumenerģijas tarifs valstī, un to ir sekmējusi arī "Fortum Daugavpils", norāda „Fortum” Biznesa vadītājs Latvijā Andris Vanags. Gan noslēgtajos līgumos, gan arī pārtrauktajā atklātajā konkursā "Fortum Daugavpils" piegādātās siltumenerģijas cena ir noteikta ar procentuālu atlaidi no Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas apstiprinātā "Daugavpils siltumtīklu" ražošanas tarifa. Tas nozīmē, ka, lai arī cik zems būtu "Daugavpils siltumtīklu" siltumenerģijas tarifs, mūsu piegādātās siltumenerģijas cena ir automātiski par attiecīgo procentu zemāka par "Daugavpils siltumtīklu" ražošanas tarifu.

Turklāt pērn uzņēmums piemēroja piegādātajai siltumenerģijai ievērojamu papildu atlaidi līgumā jau noteiktajai. Uzņēmuma vadība uzskata, ka "Fortum Daugavpils" darbība līdz  šim ir sekmējusi siltumenerģijas gala tarifa samazināšanos Daugavpilī un uzņēmums ir izrādījis labo gribu un centies ņemt vērā pilsētas iedzīvotāju, uzņēmumu un arī pašvaldības vajadzības.

„Fortum” ir starptautisks investors un viens no vadošajiem enerģētikas uzņēmumiem pasaulē, kas nodrošina savus klientus ar siltumenerģiju, elektroenerģiju, dzesēšanu, kā arī piedāvā citus viedus enerģētiskos risinājumus, kas sekmē efektīvu resursu izmantošanu. Šobrīd “Fortum” nodrošina siltumapgādi 22 pilsētās, tostarp Jelgavā, Tartu, Pērnavā, Klaipēdā, Kauņā, Espo (Helsinki), Stokholmā un Oslo, ilgtermiņā sekmīgi sadarbojoties ar pilsētu pašvaldībām.

Daugavpilī „Fortum” sāka darbu 2018. gada augustā, investējot lielus līdzekļus enerģijas ražošanas iekārtu iegādē un plānojot ilgtermiņa darbību un attīstību pilsētā. Investīcijas enerģētikas nozarē ir ilgtermiņa investīcijas, norāda uzņēmuma pārstāvji un pauž gatavību turpināt darbu Daugavpilī, sadarboties ar "Daugavpils siltumtīkliem" un pilsētas pašvaldību, un sniegt savu ieguldījumu ilgtspējīgā pilsētas siltumapgādes attīstībā.  

Pašvaldības AS “Daugavpils siltumtīkli” atteikusies pagarināt līgumu par siltuma iegādi pilsētas vajadzībām ar vienu no privātajiem siltumenerģijas piegādātajiem “Fortum Daugavpils”. PAS “Daugavpils siltumtīkli” valdes locekle Oļesja Duškeviča pastāstīja “Latgales Laikam”, ka Daugavpils siltumapgādes uzņēmums saskaņā ar 2011. gadā noslēgto līgumu apkures sezonā ik gadu iepirka no SIA “Fortum Daugavpils”, kas ir “Sprino” saistību pārņēmēja, apmēram 14% no visas pilsētā patērējamās siltumenerģijas. Šo siltumenerģiju privātais uzņēmums ražoja tam piederošajā šķeldas katlumājā siltumcentrālē Nr. 3 (SC3).

Atbilstoši līguma nosacījumiem, līdz 2034. gadam ik pēc pieciem gadiem PAS “Daugavpils siltumtīkli” ir pienākums izsludināt iepirkuma procedūru uz tāda paša siltumenerģijas apjoma piegādi, kas arī pērn ticis aizdarīts. “Fortum Daugavpils” bija vienīgais pretendents, kurš iesniedza savu piedāvājumu. Iepirkumu komisija izvērtēja piedāvājumu un, ņemot vērā gāzes cenu, atzina, ka šis piedāvājums “Daugavpils siltumtīkliem” ir ekonomiski neizdevīgs un šī iemesla dēļ iepirkuma procedūru pārtrauca, nepagarinot ar “Fortum Daugavpils” siltumenerģijas piegādes līgumu.

Turpmāk šos trūkstošos aptuveni 14% pilsētai nepieciešamās siltumenerģijas uzņēmums “Daugavpils siltumtīkli” ražos pats ar savām jaudām. PAS “Daugavpils siltumtīkli” valdes locekle norādīja, ka, ņemot vērā pašreizējo gāzes cenu, uzņēmumam ir izdevīgāk ražot siltumenerģiju pašam, nekā to no kāda iepirkt.