„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+7.2 °C
neliels lietus

Zaudējumi jāsedz tam, kas tos ir radījis

autora foto

No Civillikuma un Civilprocesa likuma izriet vienkārša patiesība -- zaudējumi ir jāsedz tam, kas tos ir radījis, Daugavpils domes vadības preses konferencē žurnālistiem atzina domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš.

Patlaban pašvaldība ir saņēmusi 17 iesniegumus no jaunizbūvētā gaisa pārvada tuvumā esošo māju iedzīvotājiem, kuru tiesības aizskartas projekta realizēšanas gaitā, palielinājies noēnojums un pasliktinājies skats no logiem. Trīs māju īpašniekiem ir pretenzijas par to, ka būvniecības procesā radīto vibrāciju rezultātā māju sienas ir saplaisājušas.

Par saules gaismas samazināšanos un nekustamā īpašuma vērtības mazināšanos ir atbildīga pašvaldība. Savukārt trim īpašniekiem, kuru mājām radušās plaisas, kompensācijas var izmaksāt pašvaldība kā pasūtītājs, būvnieks kā darbu izpildītājs vai arī apdrošinātājs.

Šo trīs māju iedzīvotāji ir vērsušies pie apdrošinātājiem ar prasību kompensēt vibrāciju rezultātā ēkām nodarītos zaudējumus, kompānijas to ir atteikušās darīt, paskaidrojot, ka vibrāciju radītos zaudējumus būvnieks netika apdrošinājis.

Zaudējumu apmēru ir aprēķinājuši Pilsētplānošanas un būvniecības un Juridiskā departamenta speciālisti, balstoties uz dzīvojamās platības cenu izmaiņām pirms un pēc būvniecības. Pirms projekta īstenošanas nav veikta trokšņu, automašīnu radīto izplūdes gāzu izpēte. Tādējādi pašlaik nav iespējams noteikt, kā šie rādītāji ir mainījušies un ietekmējuši pārvadam tuvumā esošo māju iedzīvotāju dzīves kvalitāti.

Saistībā ar šo jautājumu aizvadītajā domes sēdē deputātu vairākums lēmis, ka ir jāpieprasa papildu ekspertu atzinumi, kam var būt nepieciešami desmiti tūkstoši eiro. jāpiebilst, ka līdzīgās situācijās citu projektu realizācijā pašvaldība bieži vien ir izpirkusi īpašumus.

Gaisa tilta būvniecības procesā iedzīvotājus neinformēja, ka viņi vēl projekta īstenošanas sākumā, 2017. gadā, varēja apstrīdēt būvatļauju, apturēt projekta īstenošanas procesu, un tad pašvaldība un atbildīgie speciālisti būtu „sakustējušies” un kompensācijas būtu izmaksājuši, norādīja A. Elksniņš.

Savukārt domes priekšsēdētājs vietnieks Jānis Lāčplēsis noraidīja vēlmi tērēt lielus līdzekļus ekspertīzēm, jo tās patiesībā esot tikai nelielas tehniskas procedūras, kas nemaksājot dārgi. Tāpat viņš norādīja, ka citā vietā Latvijā šādas kompensācijas no apdrošinātājiem iedzīvotāji ir saņēmuši.

Daugavpils domes ārkārtas sēdē pašvaldības deputātiem neizdevās vienoties par kompensāciju izmaksu mājsaimniecībām, kuru īpašumu vērtība ir samazinājusies sakarā ar gaisa pārvada izbūvi Smilšu ielā. Minētā jautājuma skatīšana tika atlikta, lai sagatavotu darba uzdevumu un veiktu papildu mērījumus, lai pēc tam varētu vēlreiz atgriezties pie kompensāciju izmaksu jautājuma izskatīšanas.

Deputātiem izskatīšanai tika piedāvātie dokumenti, kas paredzēja izmaksāt 17 mājsaimniecībām kompensācijas vairāk nekā 140 000 eiro apjomā sakarā ar to vērtības samazināšanos gaisa pārvada būvniecības rezultātā. Saskaņā ar vērtējumu, nekustamā īpašuma cena gaisa pārvada apkaimē ir samazinājusies par 35 līdz 50%.

Lai arī šādu objektu būvniecības gadījumos saskaņošanu ar iedzīvotājiem likums nepieprasa, dzīves apstākļu pasliktināšanās, tostarp palielinājies noēnojums, trokšņu vai gaisa piesārņojuma līmenis, ļauj iedzīvotājiem prasīt kompensācijas no pašvaldības, kas ir šī objekta izbūves iniciators. Savukārt maksāt kompensācijas vai ne tilta ēnā palikušajiem iedzīvotājiem pašreizējā situācijā ir atkarīgs tikai no domes deputātu lēmuma.

Gaisa tilts ir tapis Kohēzijas fonda atbalstītajā projektā „Smiltenes ielas divlīmeņu pārvada ar pievadiem būvniecība līdz Smilšu un Kauņas ielu krustojumam Daugavpilī”. Tā mērķis ir novērst infrastruktūras pārrāvumu un radīt alternatīvu maršrutu tranzīta un kravas transportam, atdalot to no vietējās nozīmes sabiedriskā transporta plūsmām. Projekta kopējās izmaksas ir 13 448 500 eiro.

Pašvaldības šī gada budžetā kompensāciju izmaksai tilta ēnā palikušajām mājsaimniecībām bija paredzēti tikai 70 000 eiro.