„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 17. aprīlis
Trešdiena
Rūdis, Rūdolfs, Viviāna
+3.7 °C
apmācies

Višķu lauksaimniecības tehnikums turpinās darbu Daugavpils Būvniecības tehnikuma paspārnē

autora foto

No 1. jūlija bijušais Višķu lauksaimniecības tehnikums, kurš beidzamos piecus gadus darbojās Malnavas koledžas paspārnē, turpinās darbu kā Profesionālās izglītības kompetences centra “Daugavpils Būvniecības tehnikums” izglītības programmas īstenošanas vieta “Višķi”.

Daugavpils novada domes ārkārtas sēdē pašvaldības deputāti pieņēma lēmumu lauzt sadarbības līgumu ar Malnavas koledžu un slēgt sadarbības līgumu ar Daugavpils Būvniecības tehnikumu, kurš turpmāk īstenos profesionālo izglītību Daugavpils novadā.

Daugavpils novada domes priekšsēdētājs Arvīds Kucins atzīst, ka beidzot atrisināts jautājums par iespēju arī turpmāk Višķos iegūt profesionālo izglītību. Iepriekš nepietiekamā audzēkņu skaita dēļ Izglītības ministrijā vairākkārt izskanēja versija šo izglītības iestādi slēgt vai reformēt. Daugavpils novada pašvaldība meklēja iespējas saglabāt izglītības iestādi, jo tuvākajā apkaimē tā ir vienīgā skola, kur ir iespēja apgūt laukos tik nepieciešamās lauksaimniecības profesijas.

Skolas uzturēšana nav lēta, taču ne viss ir mērāms naudā. Daudz svarīgāk ir tas, ka šeit var iegūt izglītību jaunieši pēc vidusskolas absolvēšanas un nākotnē tiks uzņemti arī devīto klašu absolventi,” uzsvēra A. Kucins.

Daugavpils novada dome apņemas arī turpmāk segt izglītības iestādes ēku apsaimniekošanas un komunālo pakalpojumu, kā arī citus uzturēšanas izdevumus. Beidzamo četru gadu laikā pašvaldība ēku uzturēšanā un dažādos remontdarbos ir ieguldījusi vairāk nekā 900 000 eiro. Pašlaik budžetā paredzēti līdzekļi jumta renovācijai, ir plānots piesaistīt līdzekļus arī ēku energoefektivitātes uzlabošanai.

Būvniecības tehnikumam ārpus Daugavpils pašlaik jau ir divas izglītības programmas īstenošanas vietas — “Dagda” un “Ludza”. Pavisam tehnikums patlaban īsteno 21 akreditētu profesionālās izglītības programmu. Šajā mācību gadā tehnikumā mācās ap 1200 audzēkņi un strādā vairāk nekā 100 kvalificēti pedagogi.

Daugavpils Būvniecības tehnikuma direktore Ināra Ostrovska atzīst, ka lauksaimniecības joma tehnikumam ir jauns izaicinājums ar lielu potenciālu. No 1. septembra izglītības programmas īstenošanas vietā “Višķi” tiks īstenotas pusotra gada izglītības programmas “Augkopība” (kvalifikācija -- augkopības tehniķis) un “Lauksaimniecības tehnika” (kvalifikācija -- lauksaimniecības tehnikas tehniķis), kurās uzņem jauniešus pēc vidusskolas. Ar laiku programmu klāstu plānots paplašināt, uzņemot arī pamatskolas absolventus un attīstot pieaugušo izglītības programmas. Šogad tiks uzņemtas divas jaunas grupas, bet viena grupa, kas tagad pabeigs 3. kursu, pāries ceturtajā un pabeigs mācību iestādi jau kā izglītības programmas īstenošanas vietu “Višķi”.

I. Ostrovska uzskata, ka lauksaimniecībai nākotnē ir ļoti liela nozīme, tāpēc ir svarīgi gatavot speciālistus, pēc kuriem Latvijā ir liels pieprasījums, piemēram, spēkratu mehāniķus un lauksaimniecības mehanizācijas tehniķus, kā arī attīstīt lauksaimniecības tehnikas un spēkratu remontu. “Domāju, ka pievērsīsimies arī ekoloģijai, ir piedāvājums valsts līmenī gatavot speciālistus ekoloģijas jomā. Vēlamies piedāvāt daudz interesantu programmu,” teica I. Ostrovska.

Daugavpils Būvniecības tehnikuma direktore atzīmēja, ka tiks meklēta iespēja piesaistīt darbam jaunajā struktūrvienībā arī esošos pedagogus un tehniskos darbiniekus, nodrošinot viņiem konkurētspējīgu algu.