„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+13.5 °C
apmācies

Beigusies ārkārtējā situācija

No 10. jūnija līdz ar ārkārtējās situācijas beigām izvirzīti jauni uzvedības noteikumi. Noteikumu mērķis ir arī turpmāk nepieļaut saslimstības ar “Covid-19” izplatīšanos, līdzsvarojot to ar iedzīvotāju pulcēšanās tiesībām un ekonomikas atvēršanu.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš uzsver: “Lai saglabātu zemu „Covid-19” izplatību, svarīgi arī pēc ārkārtējās situācijas beigām ievērot divu metru distanci, bet, kur tas nav iespējams, – pēc iespējas izmantot fizisku barjeru, piemēram, mutes un deguna aizsegu, masku vai plastmasas sejas vairogu, lai pasargātu gan sevi, gan līdzcilvēkus. Sabiedriskajā transportā, veselības un sociālās aprūpes iestādēs sejas masku lietošana joprojām ir obligāta. Mēs šodien noslēdzam vienu posmu, bet diemžēl vīruss nav nekur pazudis, tāpēc mums joprojām jābūt piesardzīgiem un jāizmanto visi instrumenti, kas mūs pasargā, tai skaitā mūsu uzņēmēju radītā lietotne “Apturi Covid”. Paldies ikvienam sabiedrības pārstāvim, īpaši mediķiem, policistiem, robežsargiem, sociālo aprūpes centru darbiniekiem, medijiem par pašaizliedzīgo darbu šajā sarežģītajā laikā.”

Latvijā pašlaik vīrusa izplatība ir zema un, lai novērstu „Covid-19” infekcijas izplatību sabiedrībā, arī turpmāk būs stingri jāievēro vairāki veselības drošības pamatprincipi: jāietur noteiktā fiziskā distance, jāievēro higiēnas noteikumi, kā arī rūpīgi jāveic sava veselības stāvokļa novērošana. Ministru kabineta noteikumi paredz epidemioloģiskās drošības pasākumus, kuri jāievēro arī pēc ārkārtējās situācijas beigām.

No 10. jūnija tiek mazināti vairāki ierobežojumi, piemēram, ievērojot divu metru distanci starp personām, atļauts pulcēties vienkopus lielākam cilvēku skaitam – iekštelpās līdz 100 cilvēkiem, bet ārā līdz 300 cilvēkiem. Savukārt organizēta sporta treniņa nodarbībā vienā treniņgrupā vienlaikus varēs piedalīties 30 personas, ja to pieļauj treniņa norises vieta. Pēc ārkārtējās situācijas beigām bērnudārzi strādās klātienē bez ierobežojumiem, savukārt sabiedriskās ēdināšanas vietām līdz 1. jūlijam būs jānodrošina divu metru distance starp galdiņiem un iekštelpās pie galdiņiem būs atļauts sēdēt līdz četriem cilvēkiem, bet ārtelpās – līdz astoņiem.

Starptautisko pasažieru pārvadājumu noteikumi pēc 9. jūnija

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem “Epidemioloģiskās drošības pasākumi un pretepidēmijas pasākumi “Covid-19” izplatības ierobežošanai” starptautiskie pasažieru pārvadājumi tiek veikti caur lidostām, ostām, ar autobusiem un dzelzceļa transportu uz Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā publicētajām valstīm, kurās ir reģistrēta tāda „Covid-19” infekcijas izplatība, kas nevar radīt nopietnu sabiedrības veselības apdraudējumu.

Ja cilvēks ir ieradies kādā no Baltijas valstīm no valsts, kurā „Covid-19: kumulatīvais 14 dienu saslimstības rādītājs uz 100 000 iedzīvotājiem ir starp 15 un 25, šiem cilvēkiem tiek noteikta 14 dienu pašizolācija kopš iebraukšanas kādā no Baltijas valstīm. Savukārt ierodoties kādā no Baltijas valstīm no valsts, kur kumulatīvais 14 dienu saslimstības rādītājs uz 100 000 iedzīvotājiem ir zemāks par 15, ierobežojumu nav un cilvēks var brīvi pārvietoties pa Lietuvu, Latviju un Igauniju.