„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+5.8 °C
apmācies

Daugavpils Tirdzniecības profesionālā vidusskola aicina mācīties

Daugavpils Tirdzniecības profesionālā vidusskola jau vairāk nekā piecdesmit gadus gatavo kadrus darba tirgum apkalpojošā sfērā. Speciālisti ar Daugavpils Tirdzniecības skolas diplomiem ir pieprasīti gan Daugavpilī, gan Latvijā, gan Eiropā.

Neskatoties uz to, ka šis ir lielo tehnoloģiju gadsimts un piecdesmit gados daudz kas ir mainījies, apkalpojošā jomā ienāk daudzi automatizēti procesi, klienti tāpat vēlas, lai līdzās būtu cilvēks. Protams, ir bankomāti, elektroniskais pasts, interneta veikali, dzērienu un uzkodu tirdzniecības automāti, tomēr, atnākot uz veikalu un vēloties saņemt informāciju, mēs nešķirstām katalogus, bet gribam, lai mums pakonsultē; vēlamies nevis pieiet pie automāta un nopirkt, piemēram, sendviču, bet gan aiziet uz restorānu, kur mūs apkalpos; nevis vienkārši ievietot karti, lai ienāktu viesnīcas numurā, bet gan lai mums paskaidro -- kas, kur un kā. Tāpēc apkalpojošā sfērā ir nepieciešama cilvēka klātbūtne. Un tas nozīmē, ka arī audzēkņiem jau sākotnēji tiek izvirzītas citādas prasības, -- jābūt uzvedības kultūrai, jo būs jāstrādā ar cilvēkiem. Tirdzniecības skolā tas tiek akcentēts kopš brīža, kad potenciālais students ir pārkāpis izglītības iestādes slieksni. Viņam ir jāsaprot, ka šeit ir savas prasības, un iegūtās prasmes vēlāk ir jāpielieto darbā. „Ja tas netiks izkopts profesionālajā vidusskolā, pats no sevis tas vēlāk neatnāks. Ja tu esi slikts oficiants, es pie tevis rītdien vairs nenākšu, bet došos uz citu restorānu – turp, kur apkalpos, kā pienākas. Darbs ir jāveic apzinīgi, kvalitatīvi, atbildīgi, jābūt patstāvīgam, nepieciešama vēlēšanās pastāvīgi pilnveidoties,” uzsvēra Tirdzniecības profesionālā vidusskolas direktors Jurijs Kuklis.

Šogad Daugavpils Tirdzniecības profesionālajā vidusskolā ir iespēja apgūt jaunu specialitāti – mazumtirdzniecības komercdarbinieks. Students iegūs plašākas zināšanas un prasmes, nekā pārdevēja specialitātē. „Divu nedēļu kursos profesiju nav iespējams apgūt, ja nu vienīgi tad, ja cilvēks līdz pat pensijai vēlas sēdēt kasē. Pārdevējam ir jāapgūst viss – kā pasūtīt preces, kā tās izvietot, pārdot, kā uzrakstīt atskaiti. Savukārt komercdarbiniekam ir jāsaprot loģistikas, preču kustības sistēma, jāprot prognozēt, plānot – un tas jau ir darbs lielveikala zālē,” stāsta J. Kuklis.

Tirdzniecības profesionālajā vidusskolā var iestāties ar pamatizglītību un četros gados iegūt vidējo izglītību, pavāra, konditora profesiju vai kļūt par viesmīlības pakalpojumu speciālistu; pēc devītās klases var mācīties trīs gadus un iegūt tikai profesionālo izglītību – kļūt par pavāra palīgu vai pārdevēju. Savukārt vidusskolu absolventiem jāmācās 14 mēneši, viņi var iegūt mazumtirdzniecības komercdarbinieka, pavāra, viesmīļa, viesmīlības pakalpojumu speciālista un tūrisma pakalpojumu konsultanta profesiju.

Tiem, kuri stājas skolā pēc devītās klases, jāizvērtē savas spējas apgūt vidējo izglītību un jāizvēlas tikai profesijas apguve vai arī tā jāapvieno ar vidējās izglītības apgūšanu.

Daugavpils Tirdzniecības profesionālās vidusskolas absolventi ir pieprasīti gan Daugavpils, gan Latvijas, gan Eiropas darba tirgū. Skola aktīvi piedalās studentu apmaiņas projektos, beidzamajos gados izglītības iestādes audzēkņi, apgūstot savu profesiju, ir pabijuši Bulgārijas, Portugāles, Polijas, Lielbritānijas, Maltas uzņēmumos. Vasarā tiek saņemti darba piedāvājumi no Grieķijas, Kipras.

Izglītības iestādes mājaslapā un „Facebook” profilā var izlasīt intervijas ar skolas absolventiem, kuri pašlaik strādā pilsētā, ārzemēs, kuri ir guvuši labus panākumus un saprot, ka tos sasniegt ir palīdzējušas Daugavpils Tirdzniecības skolā gūtās zināšanas. Kad pilsētā tiek atvērts jauns apkalpojošās sfēras uzņēmums, lasot un uzklausot pozitīvās atsauksmes par tā darbiniekiem, saprotams, kas tas kļuvis iespējams, pateicoties tirdzniecības skolā gūtajām zināšanām.

Iesniegumu pieņemšana jau ir sākusies, mājaslapā ir pieejams profesiju saraksts un elektroniskā iesnieguma veidlapa, kura ir jāaizpilda un pēc tam jāgaida uzaicinājums uz interviju.

Mācības ir bezmaksas, turklāt ir iespēja nopelnīt valsts stipendiju līdz 150 eiro (apmērs atkarīgs no sekmēm). Tiek piešķirta kopmītne visiem studentiem, kam tā ir nepieciešama.

Ir ļoti svarīgi pareizi izvēlēties profesiju, un pat tad, ka dzīve iegrozīsies tā, ka cilvēks nestrādās šajā profesijā, ir svarīgi, kā iegūta izglītība, -- Daugavpils Tirdzniecības profesionālā vidusskola ir drošs un uzticams starta laukums profesionālajā dzīvē un pozitīva pieredze.