„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+9.0 °C
apmācies

Daugavpilī noslēgumam tuvojas jauno LED gaismekļu uzstādīšana

Autora foto LED gaismekļi Jaunajā Forštatē

Modernizējot pilsētas ielu apgaismojuma infrastruktūru un uzlabojot tās energoefektivitāti, Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta (EKII) atbalstītajā projektā SIA „Lucidus” Daugavpilī uzstādījusi jau 1251 jauno LED gaismekli, „Latgales Laiku” informēja Daugavpils pašvaldībā.

Patlaban darbi ir pabeigti Jaunajā Forštatē un Viduspoguļankā, kur uzstādīti attiecīgi 337 un 241 LED gaismeklis. Turpinās darbi pilsētas centrā, kur ir uzstādīti 673 LED gaismekļi. Būvdarbi notiek bez kavējumiem, atbilstoši apstiprinātajam laika grafikam un patlaban ir izpildīti 89% no kopējā ieplānotā darbu apjoma. Būvuzraudzību objektos nodrošina SIA „INRI”.

Nākamajā mēnesī gaismekļu nomaiņas darbus plānots turpināt. Saskaņā ar noslēgtajiem līgumiem pilsētā plānots uzstādīt kopumā 1346 LED gaismekļus, aprīkojot tos ar kustības sensoriem un auto plūsmas detektoru, kā arī laika apstākļu moduli un nodrošinot viedās apgaismojuma vadības sistēmas programmēšanu.

Apgaismojuma modernizācijas projekta “Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana ar viedajām apgaismojuma tehnoloģijām Daugavpils pilsētā” mērķis ir ieviest un demonstrēt Daugavpilī viedās pilsētvides tehnoloģijas, tādējādi samazinot siltumnīcefekta gāzu emisijas.

Plānots, ka projekta realizācija ik gadus Daugavpilī ļaus ieekonomēt 753 062 megavatstundas (MWh) elektroenerģijas. Plānotais CO2 ietaupījums ik gadus būs  82 tonnas.

Projekta kopējās izmaksas ir 1 632 00 eiro, no kuriem 1 140 240 eiro (69,867%) -- EKII finansējums, bet 491 760 eiro (30,13%) -- Daugavpils domes līdzfinansējums.

Nākamnedēļ, 15. jūnijā, Daugavpils dome sadarbībā ar SIA “Lucidus” organizēs apmācību semināru par pilsētas viedo ielu apgaismojuma sistēmu. Pasākuma mērķis ir paaugstināt pašvaldības ielu publiskā apgaismojuma infrastruktūras apkalpošanas personāla un sistēmas uzturētāju zināšanas un izpratni par EKII projekta īstenotajām aktivitātēm un rezultātiem, iemācīties darboties ar viedo publisko ielu apgaismojuma sistēmu, lai nodrošinātu to ilgtspējīgu darbību un enerģijas patēriņa ietaupījumu. Šī pasākuma laikā tiks apskatīta modernizētās sistēmas darbība, izskaidrotas viedo pilsētvides tehnoloģiju un apgaismes ķermeņu funkcijas.