„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+6.7 °C
apmācies

Vēlreiz atliek administratīvā līguma slēgšanu ar "Clean R”

Autora foto

Aizvadītajā nedēļā Daugavpils domes 18. jūnija ārkārtas sēdes turpinājumā, izskatot jautājumu par mierizlīguma slēgšanu strīda lietā starp Daugavpils pašvaldību un vides pakalpojumu uzņēmumu "Clean R” un 100 000 eiro ziedojuma pieņemšanu, pašvaldības deputāti, kā bija plānots, uzklausīja pieaicināto "Clean R” pārstāvi, uzņēmuma juridiskā departamenta vadītāju Indru Saukumu.

Uzrunājot klātesošos, I. Saukuma norādīja, ka "Clean R” vēlas ar pilsētu sadarboties, nevis tiesāties, jo tiesāšanās rada gan papildu izdevumus, gan arī traucē normālu uzņēmuma darbību.

Vai Daugavpils pašvaldības rīkotais konkurss par tiesībām nodrošināt pilsētā atkritumu apsaimniekošanu ir bijis labs vai slikts, uzņēmuma juridiskā departamenta vadītāja nevērtēja, vien norādīja, ka ”Clean R” ir strādājis saskaņā ar līgumu, tiesības uz kuru uzņēmums ieguva konkursa rezultātā. Uzņēmuma ieskatā ”Clean R” nav pārkāpis nekādas no līguma izrietošajām saistībām.

““Clean R” ziedojums nav uzņēmuma vainas atzīšana par jel kādiem līguma nosacījumu pārkāpumiem. Tas ir mūsu mierizlīguma vēstījums pašvaldībai, jo uzņēmums vēlas strādāt, nevis pelnīt uz soda naudu rēķina,” uzsvēra I. Saukuma.

Daugavpilī tiks izsludināti konkursi gan saistībā ar atkritumu apsaimniekošanu, gan ar ielu uzturēšanu. “Clean R” vēlas būt pilsētas sadarbības partneris, tādēļ vēlas veikt šo ziedojumu konkrētam mērķim ar konkrētiem nosacījumiem. Šie 100 000 eiro tiek ziedoti vides sakārtošanas projektiem. Un uzņēmums plāno sekot tam, lai minētā nauda tiktu izmantota tieši minētajiem mērķiem.

Tāpat uzņēmuma pārstāve norādīja, ka ”Clean R” nav būtiski, kurš ir bijis vai būs nākamais Daugavpils mērs un piedāvājums paliek spēkā, neskatoties uz pēdējā laikā pašvaldības vadībā notikušajām izmaiņām.

Daugavpils domes deputāts Aivars Broks pieļāva, ka pirms galīgā lēmuma pieņemšanas šajā strīdā vajadzētu sagaidīt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) atzinumu par to, vai piedāvātais ziedojums nav nomaskēts kukulis, lai „Clean R” turpmāk varētu uzvarēt kādā no pašvaldības iepirkumiem.

Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Lāčplēsis interesējās, vai ”Clean R” ir pārliecināts, ka uzvarēs tiesā, un labas sadarbības nolūkā ir gatavs ziedot pilsētai. Viņš arī norādīja, ja pašvaldība tic, ka tā tiesā var vinnēt, tad tai sanāk atteikties no 770 000 eiro prasības pret uzņēmumu.

Savukārt domes deputāte Līvija Jankovska atgādināja, ka sākumposmā uzņēmuma darbība Daugavpilī nav bijusi diez ko veiksmīga un daudziem pilsētniekiem saistās ar negatīvām atmiņām. Savukārt I. Saukuma norādīja, ka viņa nav pilnvarota iztirzāt līguma nosacījumu izpildījumu.

Savukārt nesen Daugavpils domes priekšsēdētāja amatu zaudējušais Andrejs Elksniņš norādīja, ka jebkurš „Clean R” izteikums var tikt izmantots tiesvedībā un uzņēmums to apzinās.

Tā kā dāvinājumu pieņemšanai pastāv likumiski ierobežojumi un KNAB atbilde vēl nav saņemta, J. Lāčplēsis piedāvāja vēlreiz izsludināt pārtraukumu un pabeigt šī jautājuma izskatīšanu kārtējā domes sēdē, kad pašvaldība būs saņēmusi KNAB atbildi par ziedojuma pieņemšanas iespējām.

Ar “Clean R” par atkritumu vietā “izvesto gaisu” Daugavpils pašvaldība tiesājas kopš 2017. gada augusta. 2019. gada martā pirmās instances tiesa Rēzeknē pasludināja spriedumu par labu “Clean R”. Pašvaldība minēto spriedumu pārsūdzēja un patlaban minētais strīds tiek skatīts Administratīvajā apgabaltiesā. Pašvaldības prasības summa pret “Clean R” no domes puses ir 773 639 eiro. Savukārt, “Clean R” ir pārliecināts savā taisnībā un vēlas piedzīt no pašvaldības to 53 000 eiro.

Prasības iesniedzējs norādījis, ka vairāku gadu garumā atkritumu apsaimniekotājs iekasējis no daugavpiliešiem maksu par sniegtajiem pakalpojumiem, vadoties no tā, ka viens kubikmetrs sadzīves atkritumu sver 160 kilogramus. Savukārt , izanalizējot SIA “Atkritumu apsaimniekošanas Dienvidlatgales starppašvaldību organizācija” poligonā nodotu atkritumu daudzumu, dome ir secinājusi, ka 2015.--2016. gadā viena sadzīves atkritumu kubikmetra svars variējies no 106 līdz 109 kilogramiem.

Līdz nesenam laikam “Clean R” šos pārkāpumus nebija atzinusi, bet dome uztur prasību, ka kaitējums tomēr ir ticis nodarīts.

Administratīvajā apgabaltiesā “Latgales Laiks” noskaidroja, ka lietas izskatīšana, kurā abi procesa dalībnieki -- Daugavpils pilsētas dome un vides pakalpojumu uzņēmums "Clean R” pieprasa piedzīt abpusējā līguma darbības laikā radušos zaudējumus, ir atlikta līdz 3. septembrim.

Lūgumu par lietas atlikšanu tiesas sēdē izteica pieteicēji. Procesa dalībniekiem ir dots laiks vienoties par administratīvā līguma noslēgšanu.

Ar atkritumu apsaimniekošanu Daugavpilī SIA „Clean R” nodarbojās laika posmā no 2014. gada maija līdz 2017. gada septembrim.