„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 23. aprīlis
Otrdiena
Georgs, Jurģis, Juris
+2.5 °C
apmācies

Muzeju speciālisti saņem Kultūras ministrijas apbalvojumus

Gunta Ločmele17. jūnijā Latvijas Kara muzejā tika pasniegti Latvijas Republikas Kultūras ministrijas pateicības raksti tiem muzeju speciālistiem, kuri muzeju jomā strādā 25 gadus. Pateicības rakstu saņēma arī Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja speciālistes Natālija Sitiņa un Valentīna Slavkovska.

Kultūras ministrijas pateicības rakstus par profesionālu un nesavtīgu darbu muzeju jomā aizvadītajā nedēļā svinīgā pasākumā Latvijas Kara muzejā saņēma 17 Latvijas muzeju speciālisti, kuri šogad atzīmē 25 gadu darba jubileju muzeju nozarē. Pateicības rakstus pasniedza Latvijas Republikas kultūras ministrs Nauris Puntulis un Latvijas Muzeju biedrības valdes priekšsēdētāja Zane Grīnvalde.

Muzeju nozares darbiniekiem, kas kādā no Latvijas muzejiem nostrādājuši 25 gadus, Kultūras ministrijas pateicības raksti ik gadu tiek pasniegti, atzīmējot Starptautisko muzeju dienu maijā. Sadarbojoties ar Latvijas Muzeju biedrību, parasti kādā no Latvijas muzejiem tiek rīkoti lieli svētki, kas pulcē visu lielo Latvijas muzeju saimi. Šogad ārkārtējās situācijas dēļ Muzeju dienas svinības ierastajā formātā izpalika, tomēr prieku un gandarījuma sajūtu tas nemazināja. “Ir tāda maza rūgtuma sajūta,” saka Valentīna Slavkovska, “jo tiešām gribējās redzēt visu lielo Latvijas muzeju kolektīvu vienkopus. Pietrūka arī savu kolēģu, bet šis gads ir īpašs un interesants ar to, ka tradīcijas mainās.”

Valentīna Slavkovska ir Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja Vēstures nodaļas speciāliste. Pirms 25 gadiem viņa uzsāka savas darba gaitas muzejā kā Propagandas nodaļas vadītājas vietniece. “Šodien to sauc par komunikācijas nodaļu, “ precizē Valentīna Slavkovska, “muzejs ir mana pirmā un vienīgā darba vieta. Strādāju vienā vietā, tikai mainīju nodaļas. 2000. gadā mani pārcēla uz vēstures nodaļu, jo bija jāveido jauna ekspozīciju zāle “Daugavpils novads Latvijas Republikas laikā 1918--1940”. Man kā jaunajai speciālistei uzticēja šo darbu.” Vēlāk Valentīna kļuva par muzeja Vēstures nodaļas vadītāju. Neskatoties uz dažādiem stereotipiem par muzeja ikdienu, Valentīna norāda, ka darbs ir radošs: “Tā ir iespēja satikt un iepazīt dažādus radošus cilvēkus gan mākslas, gan vēstures jomā. Muzejs pievelk radošus cilvēkus, kurus es nemaz neiepazītu strādājot citā jomā. Muzejs iet līdzi sabiedrībai. Ja sabiedrībai parādās jaunas intereses, mums vienmēr jātur roka uz pulsa. Mums jāseko līdzi tam, kā mainās cilvēku ieradumi un intereses apmeklējot muzeju.”

Savukārt Natālija Sitiņa jau 25 gadus ir Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja sekretāre. “Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā es nokļuvu pēc tam, kad Daugavpils Universitātē strādāju latviešu valodas par katedrā par laboranti,” stāsta Natālija Sitiņa, “te atbrīvojās vieta ar nedaudz lielāku atalgojumu, un es izmantoju iespēju pāriet uz muzeju. 25 gadi – protams tas ir daudz. Nevienā citā darba vietā es neesmu tik ilgi nostrādājusi.” Jāpiebilst, ka Nātālija Sitiņa ieguvusi augstāko izglītību psiholoģijā. Iegūtās zināšanas un iemaņas viņai lieliski noderējušas ikdienā strādājot ar tik kuplu kolēģu loku.

Gan Natālija Sitiņa, gan Valentīna Slavkovska uzsver, ka strādājot muzejā liela nozīme bijusi tam, kā veidojušās attiecības ar kolēģiem. “Nekāda lielā veiksmes noslēpuma jau nav,” atzīst Natālija Sitiņa, “galvenais lai ir saderība ar kolēģiem. Ja var sadzīvot ar kolēģiem, tad var mierīgi strādāt.” Arī Valentīna Slavkovska norāda, ka visa noslēpums ir draudzīgs darba kolektīvs: “Visa noslēpums ir kolektīvs. Muzejā strādā burvīgs kolektīvs. Burvīgas kolēģes ir manā Vēstures nodaļā. Katru rītu uz darbu es eju ar prieku un labprāt satieku savus kolēģus, es arī gribu viņus redzēt. Man ļoti patīk ēka, kurā es strādāju. Man ļoti patīkami katru rītu ienākt šajā ēkā, sasveicināties ar lauvām.”

Arī Daugavpils Novadpētniecība un mākslas muzeja vadītāja Ruta Ģiptere norāda, ka liela nozīme ir ne tikai darbinieku profesionālajām prasmēm, bet arī spējai iejusties kolektīvā, ko pirms 25 gadiem izdarījušas Natālija un Valentīna. Jāpiebilst, ka Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja darbinieku skaits pārsniedz 30, un 6 muzeja speciālistu darba stāžs pārsniedz 25 gadus. Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja darbinieku vidū ir arī tādi pieredzējuši speciālisti, kuri muzejā strādā jau vairāk nekā 30 un 40 gadus.