„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 4. maijs
Sestdiena
Vijolīte, Viola, Vizbulīte
+7.5 °C
skaidrs laiks

Zem Daugavas upes gultnes ierīkoti dīķeri

Īstenojot ūdensvada un kanalizācijas tīklu izbūves projektu Judovkā, zem Daugavas upes gultnes ir ierīkoti divi kanalizācijas dīķeri un viens no diviem ūdensapgādes dīķeriem, Daugavpils domes vadības preses konferencē žurnālistus informēja SIA “Daugavpils ūdens” valdes locekle Jeļena Lapinska.

Eiropas Ssavienības Kohēzijas fonda atbalstītajā projektā “Ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmas attīstība Judovkas rajonā, Daugavpilī” ir izbūvēti arī maģistrālie ūdensapgādes un kanalizācijas tīkli Austrumu, Tīrumu, Īsajā, Tabores un Vakaru ielā. Dažās vietās ir jāpabeidz atzaru izbūve ielu sarkanās līnijas robežās un jāveic labiekārtošana.

Šomēnes plānots pabeigt ūdensapgādes dīķera zem Daugavas upes gultnes ierīkošanu un turpināt maģistrālo ūdensapgādes un kanalizācijas tīklu, kā arī atzaru izbūves darbus Zemnieku, Kalpaka, Riekstu, Silenes, Odesas un Vitebskas ielā. Būvdarbus projektā veic SIA “Lagron”, būvuzraudzību nodrošina SIA “Geo Consultants”, bet autoruzraudzību -- SIA “Ekolat”.

Līdz ar maģistrālo ūdensapgādes un kanalizācijas tīklu izbūvi Lielajā ielā, sabiedriskā transporta kustība ir organizēta pa Silenes un Austrumu ielu.

Projekta realizācijas rezultātā Judovkā tiks izveidota pilnvērtīga ūdensapgādes sistēma un 1076 iedzīvotāji iegūs iespēju pieslēgt savu īpašumu centralizētajai kanalizācijas sistēmai. Projekta ietvaros tiks izbūvēti jauni maģistrālie ūdensapgādes tīkli (10,4 kilometri) un jauni maģistrālie kanalizācijas tīkli (9,4 kilometri), kā arī trīs jaunas kanalizācijas sūkņu stacijas.

Būvdarbus plānots pabeigt līdz šī gada 30. decembrim. Ekspluatācijā būvobjektu plānots nodot līdz 2021. gada 30. martam. Savukārt pilnībā pabeigt projektu paredzēts līdz 2023. gada septembrim. Šajā laikā ir jāorganizē maksimāla dzīvojamo māju pieslēgšana centralizētajai ūdensapgādes sistēmai.

Projekta mērķis ir attīstīt SIA “Daugavpils ūdens” sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu izmantošanu, uzlabot to pieejamību, nodrošināt kvalitatīvu dzīves vidi Daugavpils iedzīvotājiem, kā arī samazināt apkārtējā vidē novadīto piesārņojumu un ūdenstilpju eitrofikācijas (eitrofikācija ir pārmērīga aļģu augšana, kas rodas, ja ūdenī nokļūst pārāk daudz barības vielu) riskus.

Projekta “Ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmas attīstība Judovkas rajonā, Daugavpilī” kopējās izmaksas ir 4,79 miljoni eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Ierīkojot pieslēgumus centralizētajai ūdensapgādes sistēmai, iedzīvotāji var pretendēt uz pašvaldības līdzfinansējumu. Personas, kurām ir piešķirts maznodrošinātās vai trūcīgās personas statuss, daudzbērnu ģimenes, kā arī 1. grupas invalīdi var rēķināties ar izmaksu segšanu līdz pat 100%, bet ne vairāk kā 3000 eiro viena nekustamā īpašuma pieslēgumam. Fiziskās personas var saņemt atbalstu 55% apmērā no izmaksām, bet ne vairāk kā 1500 eiro viena nekustamā īpašuma pieslēgumam.