„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+12.7 °C
apmācies

Olga Medvedeva: dārgakmeņu pasaulē robežas nepastāv

Jau vairākus gadus daugavpilietes Olgas Medvedevas vaļasprieks ir dārgakmeņi. Viņas kolekcijā, kura pastāvīgi tiek papildināta un priecē apmeklētājus ne tikai ar savu krāšņumu, bet arī bagātina garīgi, ir vairāk nekā 100 dārgakmeņu veidi. Olga ir pārliecināta – pieskaršanās akmenī sastingušajam skaistumam labvēlīgi ietekmē cilvēka garīgo un fizisko veselību.

Viesojoties pie cilvēka, kuram ir tik interesants hobijs, avīzes „Latgales Laiks” reportiere uzzināja, kā „darbojas” dārgakmeņu pozitīvās īpašības un „sava” akmens izvēles noslēpumu.

-- Kad jūs aizrāvāties ar šo hobiju?

-- Toreiz, kad nopirku pirmos dārgakmeņus. Toreiz es pazaudēju savus mīļākos auskarus un to vietā iegādājos citus, ar avanturīnu. Es izlasīju akmens aprakstu, par tā dziedinošajām, maģiskajām īpašībām, un mani tas ieinteresēja – pirku akmentiņu pēc akmentiņa un nespēju apstāties. Es vēlējos uzzināt, kā tie ietekmē mūsu dzīvi, fizisko un mentālo ķermeni.

-- Kāds ir jūsu mīļākais akmens?

-- Dabā visi ir līdzvērtīgi un visi mīļi. Man katrs akmens ir īpašs un neatkārtojams. Vismīļākā nav, katram ir sava nozīme, īpatnības un pozitīvās īpašības. Dārgakmeņi maina cilvēku, pamodina viņa „snaudošās” personības iezīmes. Dažkārt ar mazu punktiņu, citas krāsas ielāsmojumu akmens izceļas starp citiem, līdzīgiem, un tas padara to īpašu, savā ziņā piešķir tam individualitāti.

-- No kādām valstīm, zemeslodes malām ir akmeņi jūsu kolekcijā?

-- Daudz akmeņu ir no Madagaskaras, Krievijas, Šveices, Grieķijas, Namībijas, Kongo, Polijas, Meksikas, Afganistānas, Spānijas un Ķīnas, kā arī Latvijas dzintars. Dārgakmeņi ir vissenākie mūsu planētas „iedzīvotāji”, taču man, tāpat kā tiem, robežas nav būtiskas. Akmeņus visbiežāk atrod kalnos, vulkānu tuvumā. Tur, savā dabiskajā vidē, tie aug.

-- Kāds ir jūsu viedoklis par dzimtas rotaslietām ar dārgakmeņiem?

-- Dārgakmeņi ir ģimenes turības un labklājības simbols. Tie uzkrāj informāciju, tāpēc vēlams zināt dārgakmens, kurš nonācis jūsu rokās, vēsturi. Var valkāt ģimenes rotaslietas, tām piemīt jūsu ciltskoka enerģija, tajā arī smeļamies laimes un panākumu, savu un visu sieviešu, kuras to valkājušas pirms jums, personīgo īpašību informāciju. Tas pats attiecas arī uz vīriešiem. Savukārt ņemt rotaslietas no draudzenēm un paziņām vai dot viņām savējās es neiesaku. Saimnieka maiņa var iztukšot akmeni, vai arī akmens būs uzkrājis negatīvu enerģiju, kuru jūs vēlāk sajutīsiet. Akmens ir jūsu instruments – tas ir kā burvju nūjiņa, un, lai tā darbotos, saudzējiet to! Tas ir pārāk personiski, lai „laistu pa rokām”. Vai atceraties, ka jaunībā mēs savus gredzentiņus nedevām pielaikot draudzenēm, lai viņas neatņemtu laimi vai neaizvilinātu puisi, kurš to uzdāvinājis? Šis ticējums nav radies bez pamata. Vīrieši dāvina savām mīļotajām gredzenu ar akmentiņu – vai neesat domājušas, kāpēc tā?

-- Vai varat ieteikt akmeni, kurš nes laimi mīlestībā?

-- Tas ir granāts. Pastāstīšu jums par divām meitenēm. Abas vēlējās atrast savu otro pusīti un, atbilstoši dārgakmens īpašībām, es ieteicu granātu. Viena no viņām valkāja rotaslietu ar granātu viegli, bet otra, gaidot kavalieri, gandrīz vai skaitīja dienas. Tādējādi meitene, to nemaz neapzinoties, izdarīja spiedienu uz akmeni, ik reizi skatoties uz to, itin kā piespiežot to izpildīt viņas vēlēšanos. Protams, akmenim tas nepatika, un tas „noslēdzās”, neizpildot meitenes vēlēšanos. Savukārt otra meitene, kura rotu ar granātu valkāja viegli, drīzumā iepazinās ar jaunekli. Ja izdodas sadraudzēties ar granātu, tas savā krāšņumā zaigo kopā ar savu īpašnieci un tādējādi padara viņu pamanāmu. Tā, lūk, tas darbojas.

Dažkārt cilvēkam jātiek skaidrībā ar sevi – jāsagrauj savas psiholoģiskās barjeras, un viss nokārtosies. Katrs gadījums ir individuāls un, pirms izvēlēties savu dārgakmeni, vēlams sākt ar sevi un atbrīvoties no visa liekā. Un tikai tad, kad būsiet nometuši savu nastu, varat sākt veidot kaut ko jaunu. Ne jau velti saka, ka vecās un nevajadzīgās lietas ir jāizmet, nevis gadiem ilgi jāglabā mājās. Tāpat ir ar vecām emocijām, dvēseles „grabažām”.

-- Kā izvēlēties „savu” akmeni?

-- Dārgakmeņus izvēlas pēc zodiaka zīmes, pēc krāsas, kas saskan ar tērpu, atkarībā no garastāvokļa. Dārgakmeņu izvēlē vislabāk orientējas bērni – viņi skaidri zina, kurš akmens viņiem ir vajadzīgs. Bērniem tas padodas vieglāk, jo viņi intuitīvi jūt savas vajadzības. Tāpēc akmens izvēlē es iesaku rīkoties tā, kā to dara bērni – ne par ko nedomāt un baudīt dārgakmeņu skaistumu, un jūs sajutīsiet „savu” akmeni, tas jūs „uzrunās” pats. Daudz kas ir atkarīgs no tā, kam jums vajadzīgs dārgakmens. Izvēloties rotu ar dārgakmeņiem, gatavojoties doties uz smalkām vakariņām, dariet to viegli, savukārt, izvēloties akmeni kā savu talismanu, palīgu, jādomā par attiecībām ar akmeni. Lai tas „strādātu” jūsu labā, jābūt saskaņai ar to. Nedrīkst likt tam piepildīt jūsu vēlēšanās – dārgakmens nav ne džins, ne burvju nūjiņa no pasakas, tas ir visīstākais akmens – ar savām vibrācijām un īpašībām. Fiziķi ir pierādījuši, ka akmeņiem, tāpat kā cilvēkiem, piemīt vibrācijas. Cilvēkiem to stiprums atkarīgs no garastāvokļa, domām, jūtām. Un tāpat arī katram akmenim ir sava vibrāciju frekvence – gulošam akmenim tā ir zema, bet aktīvam, kad cilvēks un akmens iedarbojas viens uz otru, tā pieaug. Pastāv uzskats, ka dārgakmeņu valoda – tā ir jūtu valoda. Jūsu akmens ir tas, kuram jūs gribētu pieskarties, to valkāt, tādas krāsas un formas, kas rada vēlēšanos paņemt to rokās.

-- Ja akmeņi ir dzīvi, tiek izrauti no savas dabiskās vides, vai to apstrāde nav savdabīga vardarbība pret tiem?

-- Dārgakmeni apstrādājot, tas pāriet jaunā līmenī. Ja daba nevēlētos atklāt mums savas bagātības, tad to arī nedarītu. Ja tas ir pieejams, tātad daba ļauj mums to izmantot. Ja dārgakmens tiek apstrādāts ar mīlestību un domājot labas domas, tas uzkrāj akmenī pozitīvu enerģiju un pastiprina to.

-- Vai ir dārgakmeņu cienītāju, kolekcionāru biedrības?

-- Dārgakmeņu kolekcionāri pārsvarā ir individuālisti un viņi reti dibina biedrības, vismaz tā ir Latvijā. Daudzi no tiem, kas brauc pie manis, ir ļoti daudz lasījuši, erudīti un zina par dārgakmeņu īpašībām. Daudziem ir savas kolekcijas – to aplūkošana sagādā lielu baudījumu. Dārgakmeņi izdaiļo pasauli, padarot to krāšņāku, jutekliskāku, piepildītāku. Savukārt mana aizraušanās ar dārgakmeņu kolekcionēšanu pakāpeniski pārtapa to tirdzniecībā nu jau profesionālā līmenī.

-- Mūsdienās milzīgajā informācijas plūsmā cilvēkam dažkārt ir grūti saglabāt savu „es”. Kuru dārgakmeņu īpašības, jūsuprāt, spēj pasargāt cilvēku no tamlīdzīgas ietekmes?

-- Es nevaru sniegt viennozīmīgu atbildi. Cilvēku un akmeņu ir daudz, un katram nepieciešams „savs” akmentiņš, kurš palīdzēs saglabāt ticību saviem spēkiem, savu mugurkaulu un iet dzīvē savu ceļu.

Varu ieteikt – pirms ejat pirkt dārgakmeni, nosakiet mērķi – iegādāties akmeni, kurš palīdzēs saglabāt savu „es”. Veltiet tam mazliet laika, lai tā būtu tāda kā meditācija. Pasēdiet vienatnē, dziļi paelpojiet, padomājiet par savām rakstura iezīmēm, kuras jums pašiem patīk. Padomājiet, kādā noformējumā vēlaties iegādāties dārgakmeni, -- tie var būt auskari, rokassprādze, kaklarota, varbūt, statuete vai neapstrādāts kristāls, kuru vēlaties novietot mājās vai darba vietā, vai arī vienkārši ielikt somiņā, lai tas vienmēr būtu līdzās.

Savukārt es labprāt palīdzēšu iepazīt brīnumaino dārgakmeņu pasauli, to dvēseli, būšu jūsu „pavadone” to pasaulē.