„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 16. aprīlis
Otrdiena
Alfs, Bernadeta, Mintauts
+5.7 °C
apmācies

Aglonā pieminēja Mindaugu un Martu

6. jūlijā, kad Lietuvā tiek svinēta tās karaļa Mindauga kronēšanas diena, Aglonas bazilikā notika šim datumam veltīts piemiņas pasākums, „Latgales Laiku” informēja Daugavpils Lietuviešu biedrības priekšsēdētāja Romualda Žuka.

Piemiņas pasākumu ievadīja dievkalpojums lietuviešu valodā. Pēc tam bazilikā notika koncerts, kurā uzstājās Daugavpils lietuviešu biedrības kolektīvs, kā arī vieskolektīvi no Kupišķiem (Lietuva) un Rēzeknes. Turpinājumā Aglonas bazilikas sakrālajā laukumā pie pieminekļa Mindaugam un viņa sievai karalienei Martai tika atskaņota Latvijas un Lietuvas valsts himna. Pasākums noslēdzās ar kopīgām sarunām un putras baudīšanu.

Mindaugs par karali tika kronēts 1253. gadā. Viņa vadībā notika seno lietuviešu zemju apvienošana vienotā valstī un cīņa pret Zobenbrāļu ordeni, bet pēc 1236. gada Saules kaujas -- Livonijas ordeni. Mindaugs uzskatāms par Lietuvas valsts izveidotāju.

Savukārt leģenda vēsta, ka Mindaugu ar Aglonu saistot sieva Marta, kas cēlusies no dižciltīgas latgaļu dzimtas – viņa bijusi Madalānu pils ķēniņa meita.

Tiek uzskatīts, ka Mindaugs, kuru nogalinājuši sazvērnieki, kad viņš 1263. gadā bijis ceļā uz Aglonu, varētu būt apglabāts zem Aglonas bazilikas, kur 13. gadsimtā bija kapulauks.

Svinību turpinājumā, 25. jūlijā, Daugavpils Lietuviešu biedrība savās telpās Grīvā rīkos Mindauga kronēšanai veltītu festivālu, kurā uzstāsies gan Lietuviešu biedrības kolektīvi, gan arī vieskolektīvi no Rīgas, Paņevežas un Zarasiem.