„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.1 °C
apmācies

“Covid-19” motivē attīstīt kultūras dzīvi Riebiņos

Ārkārtējā situācija, ko “Covid-19” izplatības rezultātā piedzīvojām trīs mēnešu garumā un kuras ierobežojumus izjūtam arī pašlaik, ietekmējusi vairākas ikdienas jomas. Tomēr aktīvie Riebiņu novada jaunieši un kultūras darbinieki šajā laikā raduši lielisku motivāciju un jaunas idejas sava novada kultūras dzīves veicināšanai.

Riebiņu novada kultūras centrā šis bija radošu pārmaiņu un iedvesmojošu izaicinājumu laiks,” par ikdienu ārkārtējās situācijas laikā stāsta Riebiņu novada Kultūras centra pasākumu organizatore Ilze Piskunova, “tika izmēģināti dažādi veidi, kā komunicēt un nezaudēt saikni ar saviem apmeklētājiem.” Jau ārkārtējās situācijas sākumā, kad valdība lēma par dažādiem ierobežojumiem, tostarp arī pulcēšanās ierobežojumiem publiskajos pasākumos, Riebiņu novada kultūras dzīves aktīvisti nolēma, ka pienācis īstais brīdis mainīt kultūras aktivitāšu formātu un doties pie novada iedzīvotājiem virtuāli.

Kā saziņas platformu izvēlējāmies sociālo vietni “Facebook”, un, sākot ar aprīli, tiešraidē uzsākām muzikāli izklaidējošu raidījumu ciklu “Kronis visam”, kura vadītāja lomā veiksmīgi iejutās Riebiņu novada jaunatnes lietu speciālists Oskars Bērziņš,” stāsta Ilze Piskunova. Jāpiebilst, ka vairums Latvijas auditorijas Oskaru Bērziņu pazīst kā vienu no Riebiņu novada kultūras dzīves spilgtākajām sejām. Latgalē jaunieti zina kā kapelas “Augusti” muzikantu, savukārt plašākai auditorijai Oskars Bērniņš kļuva pazīstams, piedaloties TV3 šovā “Saimnieks meklē sievu”. Oskara radošums, atraktivitāte, humora izjūta un spēja improvizēt sociālajā vietnē “Facebook” piesaistīja skatītāju uzmanību no tuvākām un tālākām Latvijas vietām.

Studijā rosījās arī jaunā uzņēmēja Tekla, kuras lomā iejutās Riebiņu novada Kultūras centra vadītāja Ilga Pokšāne. Raidījuma sagatavošanā iesaistījās visi Kultūras centra darbinieki. Lielu prieku radīja tas, ka raidījums virtuālajā vidē pulcināja daudz vairāk skatītāju, nekā iespējams uzņemt Riebiņu novada Kultūras centra lielajā zālē,” atceras Ilze. Jāpiebilst, ka atbildīgu darbu raidījumu tapšanā veica arī Kultūras centra pasākumu organizatore Ilze Piskunova. Viņa bija galvenā operatore, kā arī sekoja līdzi skatītāju aktivitātēm un komentāriem raidījuma tiešraides filmēšanas procesā.

Līdz ar pulcēšanās ierobežojumu mīkstināšanu Riebiņu novada Kultūras centra darbinieki nevilcinājās un organizēja pirmo publisko pasākumu – koncertu un balli kopā ar grupu “Galaktika”. “Tiklīdz valstī bija atļauts pulcēties grupās līdz 25 cilvēkiem, nolēmām, ka tiks organizēts pirmais pasākums, kuru apmeklētāji varēs baudīt klātienē,” stāsta Ilze Piskunova, “plašu sabiedrības rezonansi izraisīja un par īstu sensāciju kļuva video no “Jauno laiku balles”. Koncerts un balle tika organizēta 30. maijā, pateicoties grupas “Galaktika” entuziasmam. Šo notikumu apmeklēja 22 klausītāji plus trīs grupas dalībnieki. Jāpiebilst, ka pasākums notika precīzi līdz pusnaktij, kā paredz noteikumi.”

Secinot, ka vietējie iedzīvotāji sailgojušies pēc kultūras pasākumiem, entuziasma pārpilnie Riebiņu kultūras darbinieki ar domubiedriem pārsteidza Riebiņu novada iedzīvotājus jau nākamajā dienā. “Vasarsvētku svētdienā Riebiņu iedzīvotāji tika priecēti ar pagalmu koncertiem,” stāsta Ilze, “kā paši smejam, tad šis bija pirmais ratu koncerts Latgalē. Daudzdzīvokļu māju pagalmos tika sniegti 3 koncerti un pieskandinātas gandrīz visas Riebiņu ciema ielas. Iedzīvotājus sveica apvienotais “Vasarsvētku orķestris”, kurā muzicēja Riebiņu novada Kultūras centra darbinieki – Oskars Bērziņš, Liene Ivanova, Rūdolfs Beitāns, grupas “Bez nosaukuma” dalībnieki un draugi no kaimiņu novadiem – Jānis Livdāns un Reinis Noviks.” Jāpiebilst, ka plašas skatītāju simpātijas bija vērojamas arī virtuālajā vidē, kur Riebiņu iedzīvotāji un pasākuma organizatori publicēja video ar Riebiņu “Vasarsvētku orķestra” priekšnesumiem un skanīgo pārvietošanos pa Riebiņu ielām.

Jāatzīst, ka Riebiņos notika arī grandiozākās Līgo svētku svinības visā Latgalē, turpina Ilze: “Tas bija šī pandēmijas laika grandiozākais pasākums, jo Riebiņu parka stadionā pulcējās 300 apmeklētāji klātienē. Mūs pārņēma īpaša sajūta, ka atkal bija iespēja radīt un arī pašiem baudīt svētkus. Līgo dziesmas izdziedāja vairāki Latvijā populāri mūziķi – Tihovsku ģimene, grupa “Galaktika”, Ainars Bumbieris, Andris Skuja, Brāļi Puncuļi un kapela “Augusti”. Pasākumu vadīja harizmātiskais aktieris un dziedātājs Guntis Skrastiņš. Līgo dančus izdejoja VPDK “Amizieris” un JDK “Strūga”, bet līgotājus apdziedāja folkloras kopa “Jumaleņa”.” Ilze uzsver, ka, organizējot šo pasākumu, pašdarbības kolektīvi bijuši īpaši atsaucīgi, un iesaistījušies svētku sagatavošanā.

Esam organizējuši “Jauniešu gada balli 2020”, kas notiks jau šodien (17. jūlijā),” stāsta Riebiņu novada Kultūras centra pasākumu organizatore Ilze Piskunova, “tā būs satriecoša ballīte, kurā uzstāsies jauna un daudzsološa grupa "Vietu nav", savukārt, īpašie pasākuma viesi šoreiz būs grupa "Singapūras satīns", kas ir viena no spilgtākajām mūsdienu repa grupām visā Latvijā.”

Paralēli norit darbs pie Riebiņu novada svētkiem, kuri šogad tiks svinēti 1. un 2. augustā. “Svētku koncerta īpašie viesi būs muzikālā apvienība “Raxtu raxti”,” atklāj Ilze, “norisināsies tūrisma rallijs, Riebiņu muižas dārza svētku mūzikas, mākslas un sajūtu brančs. Svētku prieku varēs izbaudīt katrā novada pagastā, apmeklējot arī pagastu svētkus.”

Ilze Piskunova norāda, ka arī turpmāk, ievērojot visus aktuālos norādījumus un ierobežojumus, soli pa solim tiks veikts darbs, lai attīstītu Riebiņu novada kultūras dzīvi un ikvienam apmeklētājam piedāvātu unikālus un kvalitatīvus kultūras pakalpojumus.