„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+5.8 °C
apmācies

Daugavpils cietoksnī svinēja ugunskristību 208. gadadienu

1812. gadā no 1. līdz 3. jūlijam pēc vecā stila norisinājās kauja, kad Franču maršals Nikolā Šarls Udino uzbruka cietokšņa tilta nocietinājumam un mēģināja šķērsot Daugavu, lai ieņemtu Dinaburgas cietokšņa citadeli un apdraudētu Sanktpēterburgu. Neskatoties uz ienaidnieka pārspēku, cietokšņa aizstāvji drosmīgi cīnījās un atvairīja šo uzbrukumu, kas tad arī kļuva par cietokšņa ugunskristībām.

Sestdien, 18. jūlijā, Daugavpils cietoksnī norisinājās Dinaburgas cietokšņa ugunskristību 208. gadadienai veltīts pasākums. Lai arī šogad šis pasākums nebija tik vērienīgs kā ierasts iepriekšējos gados, jo ierobežojumu dēļ sakarā ar “Covid- 19” izplatību šogad plānotā starptautiskā vēstures rekonstrukcijas klubu festivāla “Dinaburg 1812” rīkošana ir pārcelta uz nākamo gadu, tas tomēr spēja piesaistīt gana lielu pašmāju interesentu skaitu, kā arī ārzemju viesus.

Jau no paša rīta cietoksnī valdīja 19. gadsimta atmosfēra. 19. gadsimta auru tā apmeklētāji varēja izjust visas dienas garumā. Laukumā pie vides objekta “Cietokšņa spoks” pl. 10 darbu sāka krāmu tirgus, savukārt pl. 11.30 norisinājās svinīgā ceremonija pie Nikolaja vārtiem, kur tika pacelts cietokšņa karogs un atvērti Nikolaja vārti.

Uz vaļņa pie Nikolaja vārtiem pl. 12.00 atskanēja pusdienlaika lielgabala šāviens, kam sekoja svinīgs piemiņas brīdis cietokšņa dārzā pie pieminekļa -- strūklakas, kas veltīta uzvaras simtgadei pār Franciju 1812. gadā.

Visas dienas garumā 8. bastiona pagalmā bija apskatāma cietokšņa garnizona nometne, ģenerāļu un virsnieku teltis. Cietokšņa apmeklētājiem bija iespēja fotografēties kopā ar vēstures rekonstrukcijas klubu pārstāvjiem, kā arī piedalīties dažādās izklaidēs gan pieaugušajiem, gan bērniem, tai skaitā vēsturiskajās spēlēs.

Nākamais lielākais pasākums Daugavpils cietoksnī norisināsies 20. augustā. Tas būs veltīts Daugavpils cietokšņa ģenerālplāna 210. gadadienai. Faktiski tā būs Dinaburgas cietokšņa dzimšanas diena. Tiks rīkota Nikolaja vārtu atvēršanas ceremonija, notiks svinīga sardzes maiņā, tiks pacelts karogs. Lieli pasākumu šajā dienā pagaidām netiek plānoti.