„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+3.8 °C
apmācies

Darbavietu skaita palielināšanai jānoasfaltē ceļš (ANONSS)

Krāslavas novada Indras pagastā, zemnieku saimniecībā “Vacuļevas” un “Alas”, veiksmīgi saimnieko zemnieku Franča un Dmitrija Zalboviču ģimene. Saimniekošana sākās 1995. gadā ar zemnieku saimniecības “Vacuļevas” izveidošanu. Zeme saimniecībā tika pirkta un nomāta teju no visiem, kas to piedāvāja, tostarp dāņiem un zviedriem. Pēc augstskolas absolvēšanas 2010. gadā ģimeni un savu saimniecību “Alas” izveidoja arī Franča dēls Dmitrijs. Laika gaitā zemnieku saimniecības ir attīstījušās un patlaban apsaimnieko vairāk nekā 4000 hektāru zemes, nodarbinot 40 strādājošos. Darba vietu skaitu saimniecības varētu arī palielināt, ja vien tiktu noasfaltēts aptuveni 3,5 kilometrus garais ceļa posms, kurš tās savieno ar ceļu A6.

Minētais ceļa posms intensīvi tiek izmantots saimniecību darbā, kā rezultātā vietējie iedzīvotāji cieš no putekļu mākoņiem. Nopietnu kaitējumu dubļi un putekļi nodara arī saimniecībām. Īpaši lielas problēmas ar minētā ceļa posma izmantošanu rodas pavasaros, kad gatavā produkcija no saimniecībām ir jāved uz ostām, bet uz ceļiem tiek ieviesti kravnesības ierobežojumi.

Zemnieku saimniecības jau vairākus gadus bez rezultātiem cenšas panākt šī ceļa posma noasfaltēšanu. Šogad šo ceļu no valsts savā paspārnē ir pārņēmusi pašvaldība, kas ar valsts un Eiropas Savienības struktūrfondu atbalstu šogad plānoja izstrādāt ceļa asfaltēšanas projektu, bet nākamgad veikt būvdarbus. Taču ekonomikas sildīšanas nolūkos valsts šādu projektu realizācijai paredzētos līdzekļus plānojusi sadalīt jau šogad.

Ministrus saimniecībā speciāli negaida

Saimniecības pārsteidz ar savu sakārtotību. Taču Dmitrijs atzīst, ka speciāli ministru sagaidīšanai tajās neviens negatavojas. “Mums nav vajadzības rīkot kaut kādu izrādīšanos. Mēs jebkurā dienā varam uzņemt viesus, arī jebkuru ministru, un visi ir laipni gaidīti. Esam aicinājuši arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Juri Pūci, taču viņš laikam ir vienīgais, kurš nekādi nav reaģējis,” stāsta Dmitrijs.

Saimnieki ir gatavi visiem izrādīt, cik daudz ir investēts saimniecību attīstībā un ko ir izdevies sasniegt, kā arī pastāstīt par nākotnes plāniem. Vienīgais lūgums ir palīdzēt ar minētā ceļa posma sakārtošanu. “Saimniecību attīstībā esam investējuši iespaidīgus līdzekļus, izveidojuši 40 jaunas darba vietas un gribam veidot vēl, taču šim nolūkam mums ir vajadzīgs labs ceļš,” uzsver Dmitrijs.

 

Vairāk lasiet 24. jūlija numurā!