„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.8 °C
apmācies

Kad satiekas uzņēmējs, pašvaldība un valsts

Šogad “Covid-19” radītās sekas liek strādāt citādi. It sevišķi tūrisma nozarē liek pārdomāt darbības virzienus un veidus, kā realizēt idejas, izpildīt noteiktos mērķus. Kā viens no piemēriem ir Daugavpils novada pašvaldības aģentūras TAKA un sporta kluba „Beibuks” sadarbība. P/a TAKA savu iespēju robežās cenšas palīdzēt visiem Daugavpils novada tūrisma jomas uzņēmējiem, izliekot par tiem informāciju dažādos portālos, sociālajos tīklos, iepazīstinot ar uzņēmēju piedāvājumu žurnālistus, tūrisma operatorus, iekļaujot tos dažādos maršrutos, publicējot informāciju dažādos drukas materiālos. Savukārt, ja uzņēmējs izrāda īpašu interesi, meklē kopīgas sadarbības formas, tad ir iespēja arī realizēt dažādus projektus, kuros šī sadarbība vainagojas ar konkrētiem finansiāliem rezultātiem.

Šoreiz stāsts ir par to, kā attīstās Slutišķu apkārtne, kas jau ir bijusi interesants tūrisma galamērķis. Un, pateicoties gan pašvaldības ieguldītajiem līdzekļiem, gan uzņēmēju aktivitātēm, apkārtne kļūst sakārtotāka, pievilcīgāka tūristiem. Pašvaldība jau pirms daudziem gadiem ir izveidojusi muzeju „Slutišķu vecticībnieku lauku sēta”, Markovas taku, labiekārtotu atpūtas vietu. Veiktās aktivitātes radīja pievilcīgu vidi tūrismam. Laikam ejot, infrastruktūra sāka novecot, un pirms gada visa infrastruktūra tika atjaunota, papildināta ar laivu, plostu nolaišanas vietu, jaunu estrādi, velomaršrutu, un šogad “LEEDER” projekta ietvaros uzsākta arī Slutišķu gravu takas izveide, kas savieno Slutišķus ar Slutišķu krauju, ko labiekārtoja AS „Latvijas valsts meži”. Tāda veidā tika radīti apstākļi, lai beidzot Stutišķu ciemā sāktos uzņēmējdarbība -- izveidots skaists, labiekārtots kempings, kas ar savu koncepciju, arhitektūru vizuāli iederas sādžā. Protams, ir vēl trīs lietas, kas palīdzēja realizēt šādu projektu. Tā ir īpašnieka uzņēmība, valsts atbalsts un neatkārtojamā daba. Ņemot vērā minēto, šajā vietā tūristam, kas izvēlas šo kempingu, ir iespēja klusai atpūtai Daugavas krastā gan labiekārtotās mājiņās, gan teltīs, gan aktīvai atpūtai ar velo, laivām, plostiem, ko piedāvā sporta klubs „Beibuks”, gan iziet vairākas dabas takas, apskatīt muzeju, kā arī nobaudīt kulināro mantojumu, ko piegādās vietējais ēdinātājs.

Kā tad sadarbība veidojas? Un kam kāds labums no tā rodas? Pašvaldība, tai skaitā arī p/a TAKA, rada publiskus tūrisma produktus, kas piesaista tūristus. Tūristam jau ir interesantāk palikt šajā vietā, jo te ir ne tikai vienkārši „pasēdēšana”, bet atpūta ar pievienoto vērtību. Līdz ar to uzņēmējam šādā vietā ir izdevīgāk piedāvāt savus pakalpojumus. Savukārt pašvaldībai aktīvas uzņēmējdarbības rezultātā būs jaunas darbavietas, lielāki nodokļi, ko var atkal ieguldīt attīstībā. Šo divu projektu (Slutišķu gravu taka un kempings Daugavas lokos) rezultātā Slutišķu sādža tiks attīstīta ne tikai vienā pusē, bet visā tās garumā, un ar taku tiks savienota sādža ar Slutišķu krauju, kas pats pa sevi ir interesants apskates objekts. Ar to sadarbība nebeidzas -- kopīgi tiek rīkots pasākums „Lielais plosts”, „Tūrisma triatlons”, popularizēts aktīvais tūrisms izstādē „Outdoor” (diemžēl šogad šie pasākumi nenotika ārkārtējās situācijas dēļ). Līdz ar to arī citi uzņēmēji tiek aicināti aktīvāk sadarboties kopīgu mērķu sasniegšanai. Savukārt tūristi tiek aicināti apmeklēt atjaunotos Slutišķus un jauno kempingu.

 

Raksts tapis sadarbībā ar Daugavpils novada pašvaldības aģentūras „TAKA” direktoru Rolandu Gradkovski un sporta kluba „Beibuks” valdes priekšsēdētāju Ilmāru Lociku.