„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+6.7 °C
apmācies

Garnizona kapos uziet munīciju un cilvēku kaulu fragmentus

Jaunu  apbedījumu ierīkošanas gaitā Garnizona kapos Daugavpilī atrastas kultūrvēsturiskas vērtības, munīcija un cilvēku kaulu fragmenti, “Latgales Laiku” informēja Daugavpils pašvaldībā.

Pērnajā rudenī uzņēmums “Labiekārtošana-D” Garnizona kapos likvidēja krūmus, lai ierīkotu jaunus apbedījumus. Šopavasar šajā vietā virs zemes tika atrastas kultūrvēsturiskās vērtības, munīcija un cilvēku kaulu fragmenti. Bažas par radušos situāciju pauda Krievijas Federācijas ģenerālkonsulāts Daugavpilī, tāpēc pašvaldība apturēja visus veicamos  darbus un nolēma veikt rūpīgu izpēti.

Iespējams, tie ir 19. gadsimta beigu vai pat vidus apbedījumi, kad Garnizona kapsēta tikko sāka veidoties un bija pirmie Daugavpils cietokšņa karavīru un personāla kapi. Lai iegūtu precīzāku informāciju, tika izveidota speciāla grupa un uzklausīti vēsturnieku un speciālistu viedokļi, tostarp iegūts Valsts pieminekļu aizsardzības inspekcijas atzinums. Šo vietu ir apmeklējis arī Latvijas Universitātes arheologs. Pašvaldība centīsies iegūt arī kapsētas vēsturiskās shēmas kopijas no Krievijas arhīviem.

Uzņēmums "Labiekārtošana-D" ir nogādājis savā bāzē no šejienes daudzus vēsturiskus kapakmeņus. Tiklīdz būs pieņemts lēmums par Garnizona kapu statusu, tos plānots atvest atpakaļ, izveidojot šeit memoriālu kompleksu vai nekropoli, kas papildinās padomju karavīru Brāļu kapus un cietokšņa Garnizona kapus no pirmās Latvijas Republikas laikiem. Nav izslēgts, ka, mainoties kapsētas statusam, turpmākie civilie apbedījumi šeit tiks pārtraukti.

Tuvākajā laikā plānots slēgt līgumu par zonējuma izveidi Garnizona kapiem. Tādējādi plānots apzināt vēsturisko kapu platību.

Garnizona kapos ir uzstādītas diennakts videonovērošanas kameras un uzlikta nožogojuma lente. Pašvaldības policija vērīgi uzrauga teritoriju, operatīvi reaģējot uz visiem aizdomīgiem gadījumiem, kad šajā teritorijā ierodas cilvēki.

Foto : Garnizona kapi