„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
+6.2 °C
apmācies

Daugavpilī ogojot jāuzmanās nevis no čūskām, bet no stikliem

Pilsētnieki Daugavpils mežos ne tikai ogo un sēņo, bet arī aktīvi izmanto iespēju atpūsties AS ”Latvijas valsts meži” (LVM) ierīkotajās atpūtas vietās. Diemžēl atpūtnieki slinkuma vai bezkaunības dēļ savus atkritumu maisus atstāj turpat pie nojumēm, kur vēlāk tos atrod dzīvnieki un putni, saplēš maisus un izķidā saturu pa visu teritoriju.

Sarunu ar AS “Latvijas valsts meži” Mežkopības vadītāju Aldoni Utinānu sākam Gaišezera krastā, kur LVM ierīkojuši jauku atpūtas vietu. Ezera krastā sakārtota atpūtas vieta, uzstādītas nojumes atpūtniekiem, sagatavota pludmale un laipa lekšanai ūdenī. Šo atpūtas vietu darbiniekiem nākas kopt 2 reizes nedēļā, jo atpūtnieki savus atkritumus atstāj ezera krastā, tieši šīs vietas apsaimniekošanai LVM tērē apmēram 1300 eiro gadā. ”Šogad sākām ar lielo talku. Mežos ap Daugavpili savācām vairāk nekā 3 tonnas atkritumu. Vislielākā bēda ir tā, ka atkritumi ir iepakojumi, pudeles, tas, ko vienkārši un par velti var nodot pilsētā. Ir jāsaņemas, jābūt čaklākiem un jāiznes atkritumi no meža,” stāsta Aldonis Utināns.

Daudzus atkritumus, ko izmet kopīgo atkritumu maisā un atstāj mežā, var šķirot, izmest pārstrādājamo atkritumu konteineros, par ko pat nav jāmaksā. “Liela problēma ir cilvēki, kuri labiekārto savu vidi. Remontē dzīvokli vai māju un visus būvgružus ved uz mežu. Remontē mašīnu kaimiņa garāžā, kurš vēlāk riepas izmet mežā,” saka Aldonis Utināns.

Mežos LVM darbinieki nereti konstatē dažādus lielgabarīta atkritumus – sadzīves tehniku, mēbeles, santehniku, būvgružus. Ceļā uz Rugeļu mikrorajona peldvietu izbraucam pa Kraujas ciema netālo mežu. Atrodam gan būvgružus, gan lērumu uz mežu atvesto grāmatu. Skats ir šausmīgs un stihiskās izgāztuves rindojas cita aiz citas vairāku kilometru garumā.

LVM reģionālie darbinieki regulāri apseko valsts mežus un par piesārņojumu ziņo attiecīgajām instancēm. Atkritumi tiek regulāri vākti visās Dienvidlatgales reģiona 42 labiekārtotajās atpūtas vietās, un LVM tam tērē apmēram 21 150 eiro gadā, lai savāktu atkritumus un izvestu tos uz poligonu. Šos līdzekļus varētu izmantot jaunu apskates vai atpūtas objektu izveidošanai. “Lielākā problēma ir attieksme. Cilvēki rīkojas negodprātīgi, piesārņojot dabu. Atkritumus mežā rada tikai pāris cilvēki, bet cieš visi, pirmkārt jau daba.”

Mežos un atpūtas vietās ir izvietotas brīdinājuma zīmes, atgādinot par atkritumu nodarīto kaitējumu dabai, ar atgādinājumu “paņemt līdzi to, ko atnesi”. Diemžēl daudzi joprojām ir pārliecināti -- ja ir uzstādītas atkritumu urnas, tad tajās var atstāt savu atkritumu kaudzi. Uzstādītie konteineri ir atpūtas vietās, lai varētu izmest mazgabarīta atkritumus. Atpūšoties lielai kompānijai ezera krastā, saražojot daudz atkritumu, tie jāaiznes projām. Saudzēsim vidi!