„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+11.0 °C
apmācies

Mirušo miers nebūtu jātraucē

Mirušo mieru bez vajadzības nevajadzētu traucēt -- apbedījumi būtu jāatstāj savās vietās, bet kapu teritorija jālabiekārto, šādu pārliecību paudis Daugavpils Garnizona kapu teritorijas izpētei pieaicinātais arheologs, vēstures zinātņu doktors Guntis Zemītis.

Lai spriestu par senajiem apbedījumiem, kas uzieti jaunas apbedījumu vietas ierīkošanas gaitā Garnizona kapos, iespējams veikt izpēti, ierokot šurfus līdz apbedījuma līmenim. Šādā veidā var noteikt, kura laika apbedījumi tie ir.

Vēsturnieks uzskata, ka kapu teritorija būtu sakārtojama un saglabājama kā savdabīgs memoriāls, bez liekas rakšanas un pārapbedīšanas. Noņemtie pieminekļi pēc teritorijas labiekārtošanas būtu jāatved atpakaļ un jāuzstāda kapsētas teritorijā. Savukārt kapenes, kuras ir atsegušās jaunu apbedījumu ierīkošanas gaitā, būtu jāsakārto, lai tām būtu liegta piekļuve un tās izskatītos vizuāli baudāmas.

Patlaban Garnizona kapos ir uzstādītas diennakts videonovērošanas kameras un uzlikta nožogojuma lente. Pašvaldības policija vērīgi uzrauga teritoriju, operatīvi reaģējot uz visiem aizdomīgiem gadījumiem, kad šajā teritorijā ierodas cilvēki.

Jaunu  apbedījumu ierīkošanas gaitā pērnajā rudenī uzņēmums “Labiekārtošana-D” Garnizona kapos likvidēja krūmus, lai ierīkotu jaunus apbedījumus. Šopavasar šajā vietā virs zemes tika atrastas kultūrvēsturiskās vērtības, munīcija un cilvēku kaulu fragmenti. Tāpēc turpmākie darbi tika apturēti un nolemts veikt rūpīgu izpēti.

Iespējams, tie ir 19. gadsimta beigu vai pat vidus apbedījumi, kad Garnizona kapsēta tikko sāka veidoties, un bija pirmie Daugavpils cietokšņa karavīru un personāla kapi. Lai iegūtu precīzāku informāciju, pašvaldībā tika izveidota speciāla grupa un uzklausīti vēsturnieku un speciālistu viedokļi, tostarp iegūts Valsts pieminekļu aizsardzības inspekcijas atzinums.

Tuvākajā laikā plānots slēgt līgumu par Garnizona kapu zonējuma izveidi. Tādējādi paredzēts apzināt vēsturisko kapu platību.

Pašvaldība centīsies iegūt arī kapsētas vēsturiskās shēmas kopijas no Krievijas arhīviem. Tiklīdz būs pieņemts lēmums par Garnizona kapu statusu, vēsturiskus kapakmeņus plānots atvest atpakaļ, izveidojot šeit memoriālu kompleksu vai nekropoli, kas papildinās padomju karavīru Brāļu kapus un cietokšņa Garnizona kapus no pirmās Latvijas Republikas laikiem. Nav izslēgts, ka, mainoties kapsētas statusam, turpmākie civilie apbedījumi šeit tiks pārtraukti.

Daugavpils domes Attīstības departamenta vecākais eksperts projektu jautājumos Artjoms Mahļins informēja, ka cilvēku mirstīgās atliekas vietās, kur tām nevajadzētu būt, ir atrastas arī labiekārtojot blakus esošos padomju karavīru brāļu kapus.

Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dukšinskis informēja, ka Komunālās saimniecības pārvaldei ir dots uzdevums sākt kapu sakārtošanu, it sevišķi veco apbedījumu zonas, kas atrodas tuvāk baznīcai. Paralēli plānots sākt arī kapu digitalizāciju, veidojot kapu kartes.