„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+10.2 °C
apmācies

Jāzepa Pīgožņa balvas izstāde Daugavpilī

Jau šīs nedēļas noslēgumā – 14. augustā, Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā būs skatāma 2020. gada “Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā” izstāde.

Jāzeps Pīgoznis (1934--2014) bija latviešu mākslinieks, kurš nodarbojās ar glezniecību un grafiku, kā arī grāmatu ilustrēšanu. Mākslinieks dzimis Ružinas pagasta Odumānu sādžā, Latgalē. Izglītību ieguvis Jāņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolā un Latvijas Mākslas akadēmijā, kur ieguvis mākslas maģistra grādu. Dažādās izstādēs mākslinieks piedalījās kopš 1958. gada, bet sešus gadus vēlāk kļuva par Latvijas Mākslinieku savienības biedru. Par savu dalību starptautiskajās izstādēs Jāzeps Pīgoznis saņēmis vairāk nekā 20 apbalvojumus. Ilgus gadus mākslinieks strādāja Latvijas Mākslas akadēmijā, kur savas zināšanas un prasmes nodeva jaunajai mākslinieku paaudzei. 1982. gadā Jāzeps Pīgoznis saņēmis Latvijas PSR Nopelniem bagātā mākslas darbinieka goda nosaukumu, bet 2011. gadā apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni.

Godinot mākslinieka devumu Latvijas ainavu glezniecībā un iedvesmojot jauno mākslinieku paaudzi, jau sešus gadus tiek pasniegta “Jāzepa Pīgožņa balva Latvija ainavu glezniecībā”. Šo konkursu 2015. gadā iedibināja Rīgas dome un Preiļu novada dome sadarbībā ar Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Rīgas Sv. Pētera baznīcas pārvaldi, Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzeju, Latvijas Zinātņu akadēmiju, Latvijas Mākslas akadēmiju, kā arī režisoru Jāni Streiču, māksliniekiem Jāni Anmani un Jāni Strupuli.

“Pēc neatkarības atgūšanas mūsu valstī šī izstāde ir viena no ilglaicīgākajām, daudzpusīgākajām, mākslinieku un mākslas interesentu atbalstītākajām mākslas dzīves norisēm glezniecībā,” uzsver mākslas zinātniece un konkursa vairākkārtējā žūrijas locekle Ingrīda Burāne,“Preiļu novada domes un Rīgas domes kopdarbs, atbalstot mākslinieka Jāzepa Pīgožņa draugu Jāņa Anmaņa, Jāņa Streiča un Jāņa Strupuļa iniciatīvu sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmiju un Latvijas Zinātņu akadēmiju faktiski ir vienīgā šāda veida oficiālu institūciju līdzdalība mākslas procesu veicināšanā, izvērtēšanā un tālākvirzībā. Savā ziņā Latvijā šis pašlaik ir demokrātiskākais un atvērtākais mākslas dzīves notikums. Savā apjomā un autoru rokrakstu dažādībā nav otra tāda mākslinieciskās kopainas redzējuma, kas vienotu pilnīgi atšķirīgas izglītības, tautības, māksliniecisko tieksmju un varēšanas, paaudžu piederības un citu savrupu pazīmju personības.”

Šogad konkurss “Jāzepa Pīgožņa balva Latvija ainavu glezniecībā” norisinās jau sesto reizi. Arī šoreiz tas pulcējis plašu dalībnieku skaitu. Kopumā tie bija 180 mākslinieki, kuri žūrijas vērtējumam iesniedza 327 darbus. Jāzepa Pīgožņa balvas žūrijas sastāvā ir gan 2019. gada konkursa uzvarētājs mākslinieks Nugzars Paksadze, gan mākslas zinātniece Ingrīda Burāne, māksliniece Helga Jaksone, Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzeja ekspozīciju un izstāžu kuratore Silvija Berezovska, mākslinieks Jānis Anmanis, tekstilmāksliniece Leontīne Pīgozne un scenogrāfs Aigars Ozoliņš. Konkursa atlase norisinājās divās kārtās, kurā pamatekspozīcijai tika izvēlētas 92 gleznas.

Pirmo piecu gadu laikā balvu par sniegumu Latvijas ainavu glezniecībā saņēmuši Roberts Muzis, Silva Linarte, Aldis Kļaviņš, Jānis Plivda un Nugzars Paksadze. Savukārt šogad balvai nominēta Baiba Ābelīte, Agnija Ģērmane, Inga Jurova, Indulis Landaus, Alberts Pauliņš un Agra Ritiņa. Konkursa uzvarētāji tiks paziņoti svinīgā pasākumā Preiļu novada kultūras centrā 2. septembrī.

“Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā” jaunākā izstāde Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā tiks atklāta ar svinīgu pasākumu piektdien, 14. augustā, pl. 16.00, bet apmeklētājiem muzeja darba laikā tā būs pieejama līdz 15. septembrim.