„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.7 °C
apmācies

Rīdziniekus iepazīstinās ar Latgali

Sestdien, 15. augustā, Rīgā, Neatkarības laukumā visas dienas garumā norisināsies “Latgales diena Rīgā”, sniedzot vienreizēju iespēju Rīgas iedzīvotājiem un viesiem tuvāk iepazīt Latgales reģionu, tā daudzkrāsaino kultūru un tradīcijas, „Latgales Laiku” informēja Latgales plānošanas reģionā.

Pasākuma gaitā tiks popularizēta Latgale kā pievilcīgs tūrisma ceļojumu galamērķis un amatnieku citadele. Latgales dienā piedalīsies  tradīciju pratēji un dažādās nozarēs strādājoši Latgales amatnieki -- keramiķi, audējas, kalēji, maizes cepēji, pinēji, kā arī uzņēmēji. Pasākumā caur video stāstiem būs iespēja iepazīties arī ar Pleskavas apgabala amatnieku darbiem.

Latgales dienā varēs vērot podnieku darbošanos ar mālu, audēju aušanu stellēs, kalēja kalšanu kalvē, pinēju prasmes klūgu šķelšanā un vīšanā, kā arī iegādāties amata meistaru izstrādājumus: tradicionālo Latgales keramiku, pinumus, adītas un austas lietas, koka karotes un daudz ko citu. Tirgū varēs iegādāties arī labumus no Latgales tematisko ciemu saimniecēm -- smaržīgu rupjmaizi, mājas sieru, kūpinātu gaļu, mājas desas un speķi, mājas vīnu, īstu lauku miestiņu, zāļu tējas, kā arī nogaršot zupu no lielā saimes katla.

Viesmīlīgu svētku gaisotni spilgtinās latgaļu sarunvaloda. Pasākuma gaitā skanēs arī latgaliešu mūzika, visas dienas garumā notiks radošās darbnīcas pieaugušajiem un bērniem: māla skola, ziedu veidošana no dabas materiāliem, koka spēles, sausais pēriens pie latgaļu pirtnieces un grozu pīšanas darbnīca.

Tūrisma speciālisti konsultēs pasākuma apmeklētājus par tūrisma iespējām Latgalē, bet pie Latgales plānošanas reģiona darbiniekiem būs iespējams uzzināt par uzņēmējdarbības un reemigrācijas iespējām Latgalē.

Sadarbībā ar Latgales pašvaldībām un Latgales tematiskajiem ciemiem, Latvijas-Krievijas pārrobežu sadarbības programmas 2014.--2020. gadam projektā “Amatniecība bez robežām” “Latgales diena Rīgā” rīko Latgales plānošanas reģions.