„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+2.2 °C
apmācies

Vai Latvija kļūs zaļāka?

11. augustā Latvijas Republikas Ministru kabinetā tika apstiprināts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas noteikumu projekts, ar kura palīdzību tiks noteikts normatīvais regulējums depozīta sistēmai, kuras darbība tiks uzsākta 2022. gada 1. februārī.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) informēja, ka tā izstrādājusi noteikumu projektu “Depozīta sistēmas darbības noteikumi”, ar kuru palīdzību 2022. gadā tiks uzsākta un regulēta depozīta sistēmas darbība. VARAM ministrs Juris Pūce norādīja, ka depozīta sistēmas piemērošana pielielinās kopējo izlietotā iepakojuma pārstrādes un reģenerācijas apjomu. “Iespēja atgūt depozīta maksu ir stimulējoša, līdz ar to iedzīvotāji aktīvāk iesaistīsies izlietotā iepakojuma šķirošanā,” paredz Juris Pūce.

VARAM prognozē, ka depozīta sistēmā iekļauto dzērienu iepakojums aptvers līdz 10% no kopējā iepakojuma masas. Savukārt, attīstoties izlietotā iepakojuma pieņemšanas sistēmai, tiek prognozēta arī jaunu darba vietu izveide. Juris Pūce uzsver, ka, pilnveidojoties depozīta sistēmas piemērošanai, radīsies iespēja paplašināt to dzērienu un iepakojumu klāstu, kas piemērot jauno depozīta sistēmu.

Sistēmā, kura tiks uzsākta 2022. gadā, iekļauti tie dzērienu iepakojuma veidi, kuriem pastāv vislielākais risks nonākt pilsētvidē vai dabā – stikls, plastmasa, metāls. Jāpiebilst, ka depozīta sistēmā varēs nodot vien bezalkoholisko dzērienu iepakojumus kā arī alus un citu fermentētu produktu, kas satur ne vairāk kā 6% alkohola, iepakojumus.

Samaksa par depozīta iepakojuma vienību tiks noteikta 10 centu apmērā. Jāpiebilst, ka šāda maksa par iepakojuma vienību noteikta arī Lietuvā un Igaunijā. Pie izlietoto iepakojumu saņemšanas iedzīvotājiem tiks atmaksāta depozīta maksa bezskaidras naudas norēķinu veidā, vai izsniedzot čeku par atbilstošu summu. Depozīta maksu skaidrā naudā būs iespējams saņemt tikai tajās vietās, kur depozīta iepakojumu pieņem manuāli. Depozīta iepakojumu nodošanu plānots nodrošināt tirdzniecības vietās vai to tuvumā visā Latvijas teritorijā.

VARAM norāda, ka depozīta sistēma neietekmēs dzērienu ražotāju un pārdevēju savstarpējo konkurenci. Depozīta maksa dzērienu iepakojumam tiks piemērota visiem sistēmā ietilpstošajiem dzērienu veidiem. Depozīta maksa tiks piemērota gan Latvijā, gan ārvalstīs ražoto dzērienu depozīta iepakojumam.

Viens no aktīvākajiem depozīta sistēmas ieviešanas iniciatoriem, VARAM parlamentārais sekretārs Artūrs Toms Plešs paredz, ka jau pirmajā gadā tiks savākti ap 70% stikla un plastmasas iepakojumu, 60% melno metālu un 40% alumīnija iepakojumu.